5 strategii de atacare a unor piete noi
La un momentdat unele afaceri ating un punct limita, un plafon de care nu reusesc sa mai treaca. Acest lucru se intampla adesea din cauza saturarii pietei. Inseamna ca afacerea respectiva si-a atins potentialul maxim pe piata/nisa aleasa. Solutia este penetrarea unor piete noi, lucru ce poate fi realizat prin una dintre cele 5 strategii de mai jos:
1. Deschiderea unui punct de lucru nou intr-o alta locatie
Odata ce afacerea ta a devenit una de succes in localitatea/zona pe care o deserveste si se pare ca a atins un prag de saturatie, ai putea sa te gandesti sa o extinzi si in alte localitati. Cheia succesului in deschiderea unui nou punct de lucru este asigurarea ca in aria respectiva exista o cerere reala pentru produsele/serviciile oferite de tine. De asemenei trebuie sa te asiguri ca in noua localitate vei gasi clienti noi, nu aceiasi clienti sau nu doar aceiasi clienti, pe care ii servesti si in prezent. O asemenea strategie de extindere se aplica in general pentru afacerile de prestari servicii: spalatorii auto, frizerii, benzinarii, fastfood dar nu numari.
2. Aliantele de marketing
Constau in oferirea de produse sau servicii ale partenerilor in standurile tale, in schimbul aceluiasi serviciu din partea lor. Sa presupunem ca ai un stand cu produse de patiserie, pe langa produsele tale oferi spre vanzare (sau doar spre afisare, depinde de intelegere) si sucuri racoritoare naturale ale unui alt agent comercial, care, va intoarce serviciul promovand si produsele dvs. la standul lui de sucuri naturale. Strategia urmareste castigarea unor noi clienti de pe piata deservita de partenerii cu care incheiati astfel de aliante de marketing.
3. Extinderea gamei de produse/servicii oferite
Urmarind cu atentie nevoile clientilor dvs. va puteti imbunatati oferta oferind noi produse sau servicii. Prin oferirea de noi produse si servicii obtineti mai mult nu doar de la clientii initiali pe care ii vizati dar va puteti alege si cu clienti noi care pana atunci ar fi ramas inaccesibili. De exemplu o fabrica ce produse anvelope pentru automobile isi poate varia productia ajungand sa produca si camere de bicicleta, mingi din cauciuc, etc. Astfel va reusi sa patrunda pe piate care pana atunci ii erau inaccesibile.
4. Franciza
O strategie de extindere a pietei si a brandului care merita studiata. Puteti deveni francizor vanzand licente pentru conceptul dumneavoastra de afaceri. Pe langa faptul ca ajungeti sa deservici piete noi, castigati si din vanzarea licentelor.
5. Prezenta pe internet
Internetul reprezinta o piata uriasa si relativ usor de accesat, crearea unui website de calitate si promovarea lui costa mult mai putin decat construirea unui sediu nou si totusi avantajele pot fi mult mai mari. Practic pe internet aveti acces la o piata globala. Daca doriti sa va extindeti afacerea, online-ul este o piata demna de luat in considerare.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.