Economisirea si autocontrolul asupra modului in care cheltuim

Omul este o ființă a cărei existența este bazată pe decizii raționale, dar și pe o serie de impulsuri, care nu au nicio legătură cu rațiunea, ci cu necesitatea satisfacerii anumitor dorințe. Studiile științifice au dovedit faptul că omul are o latură anticipativă, dar care este orientată, nu către anticiparea cheltuielilor, ci, mai degrabă pe cea a identificării unor noi resurse financiare.

De aceea, nu suntem orientați către economisire, ci, în loc să strângem bani, am fi tentați să facem mici împrumuturi rapide de 100 euro (pikavippi 100e heti) pentru a ne achita diverse cheltuieli. Pentru că, părerea specialiștilor care efectuează astfel de studii este că omul este dispus să plătească mai repede rate pentru anumite produse pe care nu și le poate permite, decât să strângă bani și să le achiziționeze mai târziu, cu propriile resurse financiare.

Nu știm să ne autocontrolăm pornirile către cheltuieli?

De cele mai multe ori cheltuim în plus nu pentru a ne satisface o dorință, ci pentru a ne oferi un stimulent sau pentru a ne răsplăți pentru anumite eforturi realizate într-o anumită etapă. A face economii într-un mod sănătos înseamnă a-ți stabili un plan, a configura metode și a le respecta în vedere obținerii rezultatelor scontate. Ori, atât timp cât “uităm” fie și pentru o clipă să ne stăpânim pornirile interioare, efectul va fi unul de natură să ne dezamăgească mai târziu.

Cheltuielile suplimentare sunt cele care nu ne permit să strângem bani, pentru că, atât timp cât știm exact pe ceea ce ne bazăm din punct de vedere financiar și care ne sunt nevoile de baza (pornind de la cele esențiale și care trebuie așezate pe prima poziție – facturi, rate, procurarea hranei, etc. și până la cele mai puțin importante și care pot fi evitate, dacă ne dorim să economisim, așa cum sunt cheltuielile pentru distracție, etc.) avem puterea și motivația pentru a ține totul sub control.

Noi, oamenii, nu înțelegem cum putem să ne limităm pornirile chiar și atunci când reușim să ne procuram noi surse de venituri. Într-o astfel de situație, este cât se poate de clar că, având bani mai mulți din care să economisim, tot ceea ce trebuie să facem este să ne limităm cheltuielile sau să ne menținem la același nivel obișnuit de consum. Rezultatul va fi că ne vom permite să economisim și nu o să mai apelăm la un credit rapid fără documente (pikavippi ilman pankkitunnuksia), ori de câte ori suntem într-o situație financiară neplăcută.

Așadar, în momentul în care ne-am propus să strângem bani pentru variate obiective, vom elabora un plan în care să includem un nivel clar al cheltuielilor (format din cele esențiale și cele suplimentare), pe care nu-l vom depăși sub nicio formă. Putem economisi pentru că deținem toate instrumentele financiare și mentale pentru a reuși acest lucru, pentru că noi, ca ființe raționale, putem discerne între ceea ce ne trebuie și este folositor existenței noastre și ceea ce nu avem nevoie și reprezintă doar o modalitate prin care ne subminam autocontrolul. Restul, ține de foarte multă motivație și concentrare asupra obiectivului stabilit, acela de a economisi!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.