A avea grijă de tine în fiecare zi înseamnă a-ți menține mintea ascuțită și memoria eficientă pe termen lung. Potrivit experților de la Academia Americană de Neurologie, adoptarea anumitor obiceiuri simple poate proteja sănătatea creierului.
Dar care sunt aceste rutine esențiale și cum pot ele preveni declinul cognitiv? Menținerea unei bune sănătăți a creierului de-a lungul timpului implică adesea adoptarea unor obiceiuri zilnice bune. Într-un articol publicat în revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, experții stabilesc întrebările pe care trebuie să vi le puneți în fiecare zi.
Intrebări pe care să ți le pui în fiecare zi pentru o bună sănătate mintală
- Somnul meu este suficient de odihnitor?
Un somn bun ajută la eliminarea deșeurilor toxice acumulate în timpul zilei, la consolidarea memoriei, la regenerarea celulelor creierului etc.
- Sunt anxios sau stresat?
Stresul cronic poate deteriora celulele creierului. Anxietatea și depresia afectează plasticitatea creierului și pot afecta memoria și concentrarea.
- Dieta mea este echilibrată?
O dietă sănătoasă furnizează nutrienți esențiali pentru funcționarea creierului, protejează împotriva inflamațiilor și susține producția de neurotransmițători. Este exact opusul unei diete dezechilibrate, săracă în fructe și legume și bogată în alimente procesate.
- Fac suficientă mișcare?
Exercițiile fizice cresc oxigenarea cerebrală, îmbunătățesc circulația sângelui și reduc riscul de declin cognitiv. Care sunt recomandările? Cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, de cinci ori pe săptămână. Și cel puțin două ședințe pe săptămână de exerciții de întărire musculară, flexibilitate și echilibru.
- Am suficiente contacte sociale?
Întâlniri cu prietenii, discuții… Socializarea reduce stresul și izolarea, menține funcția cognitivă și protejează împotriva depresiei.
- Sunt suficient de protejat împotriva traumelor?
Da, nepurtarea unei căști la mersul pe bicicletă, de exemplu, poate duce la leziuni cerebrale în cazul unui impact sau al unei căzături. O protecție adecvată reduce, de asemenea, riscul de afectare cognitivă.
- Sunt sigur că inima mea este sănătoasă?
O inimă sănătoasă înseamnă un creier sănătos. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale ajută la menținerea unei bune aprovizionări cu sânge a creierului și reduce riscul de accident vascular cerebral și demență vasculară.
MM