Pentru că nu o putem conserva altfel, cetatea Sarmizegetusa va fi reacoperită la loc!

Decizie radicala a ministerului culturii!

Acesta a decis inceperea lucrarilor de reacoperire cu pamant a cetatii Sarmizegetusa ca unica solutie de salvare a cetatemonumentului, aflat azi intr-o stare avansata de degradare.

„Aceasta cetate a devenit o piatra de moara legata de gatul ministerului. Din cauza ei primim fel de fel de sesizari si reclamatii din partea ONG-urilor si a asociatiilor de tot felul. Ba chiar au venit si de la UNESCO sa ne traga de urechi.

Pai ce sa ii facem noi daca a fost distrusa de romani acum 2 000 de ani? Nu a reparat-o nimeni in tot acest timp si se asteapta sa o reparam noi?

Pentru a pune capat definitiv acestor discutii, am decis sa o reingropam la loc si sa lasam generatiilor viitoare posibilitatea de a o intretine corespunzator, poate vor dispune ei de tehnologiile necesare.

Pana atunci am decis sa recuperam ce se poate recupera. Am demontat altarul circular pentru ca avea lemn solid si ar fi fost pacat sa putrezeasca in pamant si putem spune ca am recuperat in totalitate piatra de la „soarele de andezit” si deja am gasit o firma de constructii care ne-a promis un pret bun. Stiti, piatra poate fi refolosita la pavaje si decoratiuni exterioare.

In rest, cetatea va fi acoperita si scoasa din circuitul turistic.

Este o actiune de conservare in premiera in Romania si in lume, as putea spune. Daca vom fi multumiti de rezultate vom putea acoperi in mod similar si alte situri arheologice si monumente antice de pe teritoriul Romaniei.”

A declarat ministrul culturii.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.