Top 10 personaje malefice din istorie

Crime abominabile pe care nici 2 000 de ani de istorie nu le pot prescrie, milioane si milioane de victime, sunt cele mai grave acuzatii care apasa pe umerii a zece personaje care pot fi descrise drept cele mai malefice din istoria umanitatii.

Desi au trait in perioade diferite, desi unii au fost mai rai decat altii, cu totii au ceva in comun: sadismul si puterea care le-a permis sa si-l manifeste.

Asadar iata-i pe cei 10 cei mai mari criminali din istorie si capetele lor de acuzare:

Elisabeta Bathory – contesa de Ecsed

A trait  intre anii 1560-1614, in Ungaria medievala, a fost sora voivodului transilvanean Andrei Bathory  si a fost stapana domeniului de la Csejte (azi Slovacia).

A fost catalogata drept cea mai mare criminala in serie din istorie.

A ucis intre 80 (victime dovedite pentru care a si fost condamnata) si 650 (victime estimate) de fete din satele de pe domeniul ei precum si fiicele unor nemesi din mica nobilime, intre anii 1585 si 1610, anul in care atrocitatile au fost descoperite.

Victimele (tinere fecioare) erau ucise prin batai, torturi sau prin infometare. Schizofrenica si paranoida, contesa se imbaia adesea in sangele victimelor sale in speranta ca astfel va ramane mereu tanara.

A fost arestata in 1610 si condamnata la izolare pe viata (un an mai tarziu) in propriul castel, fiind inchisa intr-o camera a carei usa a fost zidita, lasand doar o mica deschizatura din caramida pe unde i se arunca mancare.

A murit dupa 3 ani in 1614, la 54 de ani.

Caligula –  imparat roman 

Pe numele sau adevarat Gaius Iulius Caesar Augustus Germanicus („Caligula” este o porecla si inseamna „cizmuliţa”), Caligula a fost sinonim multa vreme cu cruzimea si grozaviile (asta pana ce istoria a cunoscut alte personaje mai diabolice decat el).

Caligula vine la putere in urma mortii unchiului sau, batranul Tiberius, in anul 37 d.Hs.

Initial poporul s-a bucurat si l-a aclamat pe tanarul imparat, asteptand un viitor mai bun de la noul regim (unele lucruri nu se schimba niciodata), insa in curand avea sa regrete amarnic.

In cei 4 ani de domnie comite grozavii nemaivazute pana atunci in Roma. Ucide cu usurinta, fara judecata, in cele mai sadice moduri cu putinta (zdrobirea testiculelor cu clestele, ruperea coloanei vertebrale, uciderea membrilor unei familii intregi in arena etc.) pe oricine era banuit de cea mai mica vina.

In timpul unui spectacol cu lei si alte animale salbatice, iritat de comportamentul publicului, ordona ca primele doua randuri de spectatori sa fie trase in arena prin darmarea stalpilor care sustineau tribunele.

Isi violeaza pe rand surorile, uneori in fata invitatilor de la banchete. Una dintre ele era Agrippina cea tanara, mama viitorului imparat-tiran Nero.

Ii terorizeaza pe senatori si isi proclama calul (Incitatus) senator si mare preot al Romei, dupa care ii obliga pe romani sa-l cinsteasca si sa-i ridice o statuie de marmura.

S-a proclamat zeu, incarnarea lui Apolo pe pamant, desi uneori pretindea sa i se spuna Mercur, Hercule si chiar Venus (zeita frumusetii si a dragostei).

Este ucis de Garda Pretoriana, in anul 41, la numai 28 de ani, care nu mai suporta excesele si crimele imparatului psihopat.

Trupul sau a fost lasat sa zaca pe strada, zile in sir, in locul in care fusese ucis, pana ce a fost devorat de caini.

Victimele sale sunt estimate la ordinul miilor (adversari politici, potentiali pretendenti la tron, rude, simpli cetateni).

Nero – imparat roman

Pe cand crimele si grozaviile lui Caligula erau inca vii in memoria romanilor, un alt imparat sinistru se urca pe tronul Romei, Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, in anul 54.

Nero era un narcisist preocupat exclusiv de propria sa imagine si de nimic altceva.

Isi ucide cu usurinta orice apropiat pe care il percepe ca o posibila amenintare, inclusiv propria mama, pe Agrippina.

Desi se pare ca nu el ar fi provocat incendiul care a mistuit Roma in anul 64, s-a bucurat de acest incident si a profitat de el pentru a-si ridica un palat de dimensiuni monumentale, cu pretul unei fiscalitati uriase care apasa pe umerii poporului.

Incendiul i-a oferit si un prilej pentru noi masacre, a dat vina pe crestini ca autori ai incendiului, mii dintre ei au fost executati prin crucificare, tragere in teapa si alte metode de tortura.

In 68 toata Roma il ura.

Garda Pretoriana il paraseste iar Senatul il proclama inamic public. Se sinucide, la numai 30 de ani,  intr-o cladire in care se refugiase de teama multimii.

Se spune ca ultimele lui cuvinte ar fi fost: „Ce artist moare odata cu mine„.

Maximilian Roberspierre – lider al Revolutiei Franceze din 1789

Este responsabil de instaurarea Marii Terori, un regim post revolutionar de 10 luni, intre 1793 si 1794 caracterizat prin executii prin ghilotinare, fara judecata.

Numarul victimelor lui Roberspierre variaza intre 20 000 si 40 000.  Este vorba de preoti si calugari (in acea vreme Biserica Catolica a fost interzisa in Franta), burghezi si nobili insa 70% dintre victimele Revolutiei Franceze au fost tarani care au ramas fideli monarhiei.

Cu totii erau acuzati de complot, dezertare, nesupunere fata de noul regim si diverse alte acuzatii. Sentintele erau duse la ideplinire prin ghilotinare.

A incercat sa decrestineze societatea franceza, religia crestina a fost interzisa, la fel si calendarul, anii fiind numarati de la Revolutia Franceza inainte, chiar si numele lunilor a fost schimbat. Crestinismul a fost inlocuit cu „Cultul Fiintei Supreme”, o religia artificiala care a tinut cat a tinut si regimul de teroare.

Roberspierre insusi va fi ghilotinat fara judecata in 1794, la doar 36 de ani.

Attila conducatorul hunilor intre 434-453

Dupa o incercare nereusita de a invada Persia, hunii se indrepta spre vest, spre Europa, profitand de slabiciunile imperiului roman pentru a ocupa Pannonia (Ungaria de azi).

De acolo, sub conducerea lui Attila, vor teroriza pentru cateva decenii popoarele Europei. Crimele, deportarile, violuri si jafurile fara precedent i-au ingrozit atat pe romani cat si pe barbarii goti care de frica hunilor au ales sa se refugieze in imperiul roman si sa se alieze cu romanii.

Europenii acelor vremuri credeau ca hunii sunt veniti din iad iar Attila este pedeapsa divinitatii („Biciul lui Dumnezeu”) pentru pacatele crestinilor. La aceasta parare contribuia in primul rand infatisarea asiatica a hunilor, cruzimea lor fara margini si obiceiurile grotesti de a-si mutila propii copii, crestandu-le obrajii cu un cutit.

Ostile lui Attila sunt infrante in final in Galia, in 451, pe campiile Catalunice, de catre o coalitie de goti si de romani, condusa de generalul roman Flavius Aetius (originar din Dobrogea).

Doi ani mai tarziu, Attila moare in noaptea nuntii, dupa o hemoragie interna, innecandu-se cu propriul sange.

Se estimeaza ca numarul victimelor lui Attila este de ordinul zecilor de mii.

 Ginghis Han – creatorul imperiului mongol

A fost un geniu malefic si un tiran de la cumpana sec. XII- XIII care a unit triburile mongole din nordul Chinei si le-a transformat intr-o formidabila masina de razboi ce avea sa terorizeze Asia si Europa pentru cateva secole.

Insa niciunul din conducatorii mongolilor nu l-au egalat in cruzime si barbarie.

Cele mai multe victime ale lui Ginghis Han au fost din China si din Persia.

Terorizarea populatiei civile era ridicata la rang de politica de stat si cheia de bolta a strategiei militare mongole. Numai in orasul persan Samarkand trupele mongole au ucis 50 000 de civili si au luat 100 000 de sclavi, inainte de a distruge complet orasul.

Sute de mii de chinezi au fost si ei trecuti prin foc si sabile, precum si 70 000 de georgieni. In mod ironic, Ginghis Han e numit cel mai mare ecologist deoarece, prin masacrele pe care le-a comis, a depopulat zone vaste in care padurile si fauna s-au regenerat pentru cateva sute de ani.

Numarul total al victimelor se ridica la 1-2 milioane.

Violul era o alta politica de stat a tatarilor, incat astazi aproape fiecare al 8 lea individ al planetei poarta genele soldatilor lui Ginghis Han, conform unor cercetatori in domeniul geneticii!

 Pol Pot – liderul Kmerilor Rosii

A fost liderul gruparii paramilitare marxiste a Kmerilor Rosii si conducatorul Cambogiei intre 1975 si 1979.

Desi regimul sau tiranic a durat doar 4 ani, a lasat in urma o tara traumatizata si intre 2 si 3 milioane de morti.

La scurt timp dupa ce Kmerii Rosii au ajuns la putere a inceput teroarea. Intreaga populatie de 2 milioane de locuitori a capitalei Phnom Penh a fost deportata in delta si pusa sa cultive orez.

Copii de 5-6 ani erau obligati sa munceasca de dimineata pana seara, pana la epuizare. Munca epuizanta, hrana putina si bataile zilnice la care erau supusi deportatii, au transformat rapid campurile de munca silnica in campuri ale mortii.

Pentru regimul lui Pol Pot orasenii si etnicii vietnamezi din Cambogia erau considerati cei mai mari inamici care trebuie exterminati. Kmerii Rosii isi terorizau inamicii politici prin acte de canibalism, manand ficatul prizonierilor.

Regimul dement din Cambogia a fost inlaturat prin interventia militara a vietnamezilor care au invadat tara vecina, eliberand-o de teroarea Kmerilor Rosii.

Pol Pot, impreuna cu o mana de sustinatori, s-a refugiat in jungla din nord-vestul tarii unde a murit de batranete, la 72 de ani, in 1998.

Beria – fost sef al NKVD (serviciul secret sovietic) in vremea lui Stalin

Pe numele sau intreg Lavrenti Pavlovici Beria, s-a nascut in 1899 in Georgia din parinti cu origine evreiasca.

Tovaras al lui Stalin, Beria a urcat odata cu acesta treptele puterii in Rusia sovietica. Datorita cruzimii si obedientei sale a fost numit „Comisar al Poporului” si sef al NKVD.

S-a remarcat inca din 1924 cand a condus represiunea impotriva poporului georgian careia i-au cazut victime in jur de 20 000 de caucazieni.

Beria a fost unealta prin care Stalin a masacrat si infometat zeci de milioane de locuitori ai URSS, a fost de asemeni implicat in masacrul de la Katin.

Dupa moartea lui Stalin in 1953, Beria e arestat si condamnat la moarte, sentinta e dusa la indeplinire in aceeasi zi de 23 decembrie.

Ulterior au iesit la iveala o serie de acuzatii de viol si sadism sexual, peste 100 de femei fiind victime directe ale lui Beria. In 2003 in fosta locuinta a lui Beria (actualmente ambasada Tunisiei) s-au gasit mai multe oseminte umane despre care se presupune ca ar apartine unor victime necunoscute ale lui Beria.

In folclorul moldovenilor de peste Prut a ramas zicerea „Beria, Beria, ai umplut Siberia”, aluzie la deportarile din anii `50 in care Beria a jucat un rol important.

Adolf Hitler – conducator al Germaniei intre 1933 si 1945

Artizan al nazismului, a fost responsabil direct de moartea catorva milioane de evrei, tigani si opozanti politici (numarul milioanelor este in continuare subiect de disputa) si indirect de moarte altor 17-20 de milioane de victime ale celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Cele mai multe victime ale regimului condus de Adolf Hitler au murit in lagarele de exterminare, cel mai celebru fiind cel de la Auschwitz din Polonia.

Auschwitz, sinonim cu Holocaustul, a fost doar cel mai cunoscut dintr-o retea de lagare de munca si de exterminare ce aveau ca scop ducerea la indeplinire a „solutiei finale”, nume de cod pentru exterminarea evreilor, masura declansata de Heinrich Himler, important colaborator si apropiat al dictatorului german.

Hitler moare in 1945, se sinucide pentru a nu cadea in mainile Aliatilor, mai exact intr-ale lui Stalin.

Stalin – lider al URSS intre 1922 si 1953

Pe numele sau intreg Iosif Visarionovici Djugasvili, s-a nascut in Georgia in 1878 si poate fi considerat cel mai malefic personaj din istoria de pana acum a omenirii.

Numarul victimelor sale il intrece pe cel al victimelor lui Ginghis Han, Hitler si Ciumei Negre luate impreuna. Pe scurt, este raspunzator de moartea a aproape 50  de milioane de oameni (desi exista si estimari care le evalueaza la doar 20-30 de milioane)!

Gulagul Comunist, sistemul deportarilor si exterminarilor in Siberia, este opera sa si a lui Beria.

In afara de opozantii politici, in Gulag au fost trimise la un momentdat mai toate popoarele din Caucaz, cecenii, osetinii, ingusii (etc.) fiindu-le permisa intoarcerea abia dupa moartea lui Stalin.

Epurarile din partid din anii `30 au facut sute de mii de victime chiar din randul bolsevicilor, fosti tovarasi de-ai lui Lenin, de la simpli membri de partid pana la generali ai Armatei Rosii si activisti de talia lui Trotki.

In aceeasi perioada a anilor `30, Stalin a decis ca sunt prea multi ucraineni si intre 1932 si 1933 a ordonat infometarea sistematica a Ucrainei. Fenomenul poarta numele de Holodomor si a facut intre 2 si 6 milioane de victime, in special de etnie ucraineana.

In timpul foametei au fost raportate 2500 de cazuri de canibalism.

Moare in 1953, in urma unui atac cerebral (versiunea oficiala) sau otravit de apropiatii sai (conform zvonurilor).

In mod oarecum paradoxal, sec. XX poate fi considerat deopotriva secolul tehnologiei si al ororilor.

Avantul fara precedent al tehnologiei a furnizat unor criminali ca Hitler, Stalin sau Pol Pot, parghia prin care au putut crea o adevarata industrie mecanizata a crimei, iar ideologiile ateiste, nazismul si comunismul, le-au furnizat suportul ideologic in care omul era redus de la stadiul de semen si frate la cel de element statistic si materie dispensabila, de aici pana la Holocaust si Gulag nu mai era decat un pas.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.