Scabia: cum se transmite și cum o recunoști de la primele simptome?
Scabia, cunoscută popular și sub numele de râie, nu este o infecție, ci o infestare extrem de contagioasă a pielii, provocată de acarianul numit Sarcoptes scabiei. În absența tratamentului, acarienii pot trăi pe piele un timp îndelungat și se pot înmulții depunând ouăle în straturile pielii, proces ce cauzează iritații și mâncărimi puternice [1]. Citește în continuare și află cum se transmite scabia și care sunt semnele prin care o poți recunoaște rapid.
Transmiterea scabiei
Scabia se transmite în general prin contactul fizic prelungit cu o persoană infestată cu scabie. Scabia nu este o infecție cu transmitere sexuală, însă poate fi transmisă prin contact intim, prin folosirea acelorași haine, prosoape sau așternuturi. Acarienii care provoacă scabia nu pot sări sau zbura, ci se târăsc foarte încet.
Animalele de companie pot fi de asemenea afectate de scabie, însă aceasta este cauzată de alt tip de acarieni ce nu se pot înmulți pe pielea umană. Dacă ai intrat în contact cu un animal cu scabie, poți experimenta iritații și mâncărimi temporare, însă acestea vor dispărea de la sine deoarece acest tip de acarieni nu supraviețuiesc timp îndelungat pe piele oamenilor [2].
Dacă ai intrat în contact cu o persoană cu scabie, discută cu medicul pentru a afla mai multe despre transmiterea și tratamentul scabiei.
Semnele și simptomele scabiei
Acarienii au dimensiuni mici și nu pot fi văzuți pe piele sau pe diferite obiecte cu ochiul liber. După contactul inițial, durează între 2 și 5 săptămâni până la apariția primelor simptome. În cazul persoanelor care au mai avut scabie anterior, simptomele pot apărea mai rapid, la 1-4 zile de la expunere [1].
Erupția cauzată de scabie are aspectul unor vezicule perlate, iar uneori pot fi vizibile șanțuri reliefate, de culoare alb-gri sau de culoarea pielii, prin care acarienii se deplasează sub piele pentru a depune ouă. Simptomul distinctiv al scabiei este reprezentat de mâncărimea intensă care se intensifică în timpul nopții. Scărpinarea constantă a zonei infestate poate cauza leziuni ce se pot infecta ulterior.
Acarienii preferă anumite zone ale corpului, în special zonele cu pliuri, printre care se numără:
- Încheieturile;
- Coatele;
- Axila;
- Sânii și mameloanele;
- Organele genitale (în special la bărbați);
- Talia;
- Fesele;
- Zonele dintre degete [2].
În cazul bebelușilor și a persoanelor cu un sistem imunitar deficitar, leziunile scabiei pot apărea inclusiv la nivelul capului, feței, gâtului, mâinilor și tălpilor [1].
În concluzie, scabia este o afecțiune parazitară extrem de contagioasă care provoacă simptome neplăcute la nivelul pielii. Mâncărimile intense și aspectul particular al leziunilor cutanate fac ca scabia să fie ușor de recunoscut. Dacă te confrunți cu simptome specifice scabiei, evită contactul cu alte persoane și adresează-te medicului pentru a beneficia de un tratament corespunzător.
Surse informative
- Johnson, Shannon. “Everything You Need to Know about Scabies.” Healthline, 1 Mar. 2022, www.healthline.com/health/scabies.
- Jaliman, Debra. “Scabies Slideshow: Symptoms, Cause, and Treatments.” WebMD, 20 Aug. 2020, www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-diseases-coming-back.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.