Secretele fericirii

Fericirea inseamna mult mai mult decat s-ar putea spune intr-un articol. Fericirea nu poate fi definita in mod satisfacator, orice definitie lasand mereu ceva de adaugat. Am putea chiar spune ca fericirea nu poate fi cunoscuta ci doar recunoscuta. Adica cu totii stim cand suntem fericiti si cand nu dar nu am putea sa definim acest sentiment. Imposibilitatea de a o defini este unul din secretele fericirii.

Insa articolul pe care il cititi acum nu isi propune nici sa defineasca fericirea, nici sa comenteze definitiile pe care au incercat altii sa le dea ci urmareste sa sublinieze niste realitati sau secrete ale fericirii de care am putea tine seama in decursul existentei noastre.

Nu cred ca am exagera cu nimic daca am spune ca toate actiunile noastre, toate zbaterile si toata viata noastra, toate acestea nu sunt decat incercari de a ne gasi fericirea, indiferent ce intelegem prin acest sentiment.  Ca unii inteleg prin „fericire” sa fie bogati material si sa detina averi, altii sa fie impliniti spiritual, altii sa fie sanatosi si sa duca o existenta hedonista, altii sa fie inconjurati de prieteni si familie sau cate putin din fiecare (in diverse proportii), e mai putin important, cu totii cautam sa atingem aceasta stare de bine in care toate merg asa cum ne dorim.

Iata asadar cateva din secretele fericirii:

Fericirea este subiectiva

Asa cum spuneam mai sus, fericirea este perceputa diferit. Pentru unii fercirea inseamna bani, pentru altii inseamna o viata implinita spiritual, etc.  Asta inseamna ca daca ne schimbam viziunea despre viata si fericire, am putea sa atingem acest sentiment de implinire prin alte mijloace.

Schimband perceptia despre viata ne putem gasi fericirea

De multe ori chiar asa se intampla, multi alearga la tinerete dupa bani, faima si avere, fara sa le dobandeasca, fara sa isi gaseasca linistea si fericirea, ajung in anii batranetii sa isi reevalueze viziunea despre viata, sa descopere bucuria de a fi inconjurati de familie si nepoti sau sa isi cultive latura religioasa gasindu-si astfel linistea si starea de implinire si fericire in cu totul alte moduri decat si-o cautau in tinerete.

Altii dimpotriva, ajung sa isi satisfaca dorintele, pe moment sa se simta fericiti, pentru ca mai apoi sa fie din nou nefericiti si sa se afle din nou in cautarea altor teluri care sa ii faca fericiti. Iar asta ne conduce spre un alt secret al fericirii:

Fericirea apare atunci cand ne este implinita o nevoie

Sau cu alte cuvinte suntem nefericiti atunci cand ne lipseste ceva. De multe ori insa nu stim ce ne lipseste, acumulam tot felul de lucruri si experiente, ne satisfacem tot felul de nevoie si pofte dar in final constatam sa tot nu ne simtim fericiti si impliniti, asta se intampla pentru ca nu am implinit adevaratele noastre nevoi, am tratat doar efectele si nu cauza.

Acest secret al fericirii se verifica cel mai bine in cazul persoanelor frustrate, daca au multi bani cauta sa epateze, sa socheze, daca detin decizii de putere incearca sa o foloseasca la maximum, totusi in final nu se simt fericiti, asta pentru ca desi poate au bani, faima sau putere, nu le-a fost satisfacuta cu adevarat nevoia de dragoste, de apreciere sincera, sau alte nevoi pe care nici banii, nici putere nu le pot cumpara sau inlocui.

Fericirea inseamna echilibru

Daca nefericirea ne este adusa de lipsa implinirii unei nevoi, de un dezechilibru in viata noastra (fie el financiar, sentimental sau de sanatate), inseamna ca fericirea este adusa de echilibru.  Ca unii isi gasesc foarte greu acest echilibru interior sau nu si-l gasesc niciodata, nereusind nici macar sa il constientizeze, asta este deja alta poveste.

In fine, cel mai mare secret al fericirii este insa urmatorul.

Cel mai mare secret este ca : Nu exista un secret al fericirii!

Asta nu anuleaza ce am spus mai sus, insa nu exista un panaceu, o reteta sau o formula magica ce ar putea sa ne faca fericiti peste noapte. Ceea ce pentru unii poate inseamna fericire, pentru altii poate insemna banalitate, plictiseala sau nonsens. De asemeni un proverb latin spunea ca nu se poate zice despre un om ca are o viata fericita decat dupa ce a murit.

Fiecare intelege fericirea in mod diferit, de aceea fiecare trebuie sa isi gaseasca propriul drum spre impacarea cu el insusi, adica spre echilibru, deci spre fericire….

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Gordana Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.