Sistemul cauza si efect

Te afli in situatia in care pare ca nimic nu mai functioneaza? Toate iti ies pe dos, nu ai spor si desi te zbati din greu nu ajungi nicaieri? Muncesti din greu zi de zi dar cand tragi linie vezi ca in realitate bati pasul pe loc?

Nu e cazul sa te consideri lipsit(a) de noroc sau o exceptie. Desi hazardul isi are rolul sau, cele mai multe lucruri care ni se intampla in viata (sau am vrea sa ni se intample si nu se intampla) au o cauza. Ca si in natura inconjuratoare, si viata noastra este un lant de cauze si efecte, unele cauze nu le putem controla, altele insa da.

Acest lucru este valabil pentru orice palier al existentei noastre, de la starea sanatatii pana la viata sentimentala sau situatia financiara.

Multi se considera lipsiti de noroc atunci cand, desi muncesc din greu si se straduiesc sa isi atinga telurile, nu fac niciun pas semnificativ, pe cand amicii sau cunoscutii lor mult mai lenesi sau delasatori, par a a obtine foarte usor si fara efort ceea ce isi doresc.

Situata seamana cu diferenta dintre un argicultor care munceste din greu tot timpul anului si un investitor de succes care desi nu depune nici pe departe efortul fizic al agricultorului, are un venit mult mai mare si un trai mai imbelsugat.

Secretul unor astfel de situatii consta in a face lucrurile potrivite. Nu e de ajuns sa faci pentru a-ti atinge un tel ci sa faci ceea ce trebuie.

Cei mai multi intram intr-o rutina zilnica: ne trezim la aceeasi ora, avem un program fix, ne culcam la aceeasi ora si la loc comanda. Daca ne plafonam la o astfel de rutina, e normal sa nu evoluam. E greu sa obtii rezultate diferite facand mereu acelasi lucru.

Daca vrei sa obtii rezultate diferite ar trebui sa ai actiuni diferite.

Asadar, actiunile tale sunt cauza rezultatelor din viata ta. Daca esti multumit de aceste rezultate, atunci nu trebuie sa schimbi nimic. Dar daca nu esti multumit de ele atunci ar trebui sa umbli la cauza lor.

Cum sa schimbi cauza pentru a influenta efectele?

E destul de simplu: sa nu te cramponezi de o rutina doar pentru ca te-ai obisnuit asa. Cei care au capacitatea de a invata noi comportamente au tras lozul castigator. Capacitatea de a te adapta schimbarilor si de a le provoca este unul din secretele celor bogati si puternici.

De exemplu daca ai o afacere si lucrurile incep sa mearga prost, apuca-te de schimbari. Cauta noi oportunitati, noi metode de marketing, adapteaza-te, nu ramane blocat in rutina doar pentru ca in trecut aceasta a dat rezultate.

Daca esti parinte si ai dificultati in a comunica si a te intelege cu copilul tau, atunci schimba abordarea de pana acum. Nu poti sa ramai la aceleasi metode vechi, chiar daca ele au functionat in anii trecuti, ci trebuie sa te adaptezi la evolutia copilului si sa ii vorbesti pe limba lui.

Acestea sunt doar 2 exemple aleatorii, in principiu sistemul cauza-efect functioneaza aproape in orice domeniu.

Chiar daca de multe ori cauzele nu depind de puterea noastra, de alte multe ori, poate de cele mai multe ori, noi suntem cei care le generam. Daca la un momentdat ne imbolnavim subit, avem tendinta de a da vina pe soarta, nicidecum nu vrem sa vedem actiunile noastre din trecut, cand am mancat toate porcariile, am fumat sau ne-am neglijat sanatatea. La fel stau lucrurile si cand vine vorba de bani ori familie.

Suntem responsabili si vinovati pentru esecurile noastre iar daca vrem sa indreptam ceva nu este important doar sa ne dorim acest lucru sau sa incercam ci este important sa facem ceea ce trebuie, sa umblam la cauza situatiei nefericite in care ne aflam si sa o rezolvam cat acest lucru mai este posibil.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.