Noile conditii de creditare

Noile conditii de creditare propuse de BNR pentru a intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 isi propun sa reformeze din temelii sistemul bancar romanesc. Momentan noile conditii se afla in stadiul de dezbatere publica, BNR asteptand reactia bancherilor si a opiniei publice inainte de lua o decizie.

Cresterea profiturilor

„Directia de reglementare a pus acest proiect in dezbatere publica. Nu participam noi la el. Asteptam reactiile economistilor, ale bancherilor, presei si in functie de raspunsuri, vom decide daca il vom aproba sau nu”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Noile conditii de creditare sunt menite sa puna cruce creditelor pentru consum.

Tendinta este una europeana iar BNR nu face decat sa se alinieze noilor practici si reglementari bancare. Dupa criza economica mondiala, economiile trebuie asezate pe alte principii, mai cumpatate si mai performante decat pe speculatii si asteptari nerealiste, asa cum a fost pana acum.

BNR incearca astfel sa educe populatia cu forta pentru a-i opri pe romani sa se inglobeze in datorii, una din principalele cauze ale puterii de cumparare scazute si a problemelor economice care apasa multe familii romanesti si odata cu ele intreaga economie nationala.

Iata noile conditii de creditare propuse de guvernatorul BNR Mugur Isarescu:

  • Garantii de minim 133% pentru creditele de consum si durata maxima de rambursare limitata la 5 ani si nu la 20 cum a fost pana acum.

Exceptie vor putea face cardurile de credit precum si descoperirile de fond. Probabil si Proiectul Prima Casa va face exceptie de la aceasta noua conditie de creditare pentru ca esenta acestui proiect este tocmai avansul foarte mic. In aceasta priviinta Mugur Isarescu a declarat ca doreste sa delimiteze clar creditele imobiliare de creditele pentru consum.

Tot in categoria creditelor pentru consum vor intra si creditele cu ipoteca imobiliara.

  • Creditele imobiliare nu pot depasi 85% din valoarea imobilului
  • Bancile vor fi obligate sa informeze clientii nu doar asupra obligatiilor ci si asupra drepturilor pe care le au.

Chiar si asa multi specialisti sunt sceptici si sustin ca aceste masuri sunt tardive si ar fi trebuit luate in 2006, inainte de izbucnirea crizei dar mai ales inainte de izbucnirea exploziei creditelor, credite care fac criza si mai amara pentru cei care nu le mai pot rambursa.

Noile conditii de creditare vor afecta puternic tehnica refinantarii creditelor, o solutie oferita de banci celor care nu isi mai pot plati creditele actuale, sa le plateasca facand noi credite si rostogolindu-si astfel datoriile si mai departe in viitor.

De asemeni este de asteptat ca inasprirea conditiilor de creditare sa scada din nou pretul la imobiliare.

In acelasi timp noile conditii de creditare anuntate vor creste numarul de credite acordate pana la 1 ianuarie 2012 pentru a evita astfel sa se intre sub incidenta noului regulament BNR, mult mai drastic.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.