Transelectrica, ținta atacurilor cibernetice

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia în legătură cu o campanie de tip phishing/scam ce vizează compania Transelectrica.

„Echipa DNSC vă supune atenţiei un nou val de atacuri de tip phishing/scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. Campania impersonează compania Transelectrica şi foloseşte scenariul deconectării serviciilor pentru neplată. Odată ce potenţiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecţionată către un site de phishing cere şi colectează date sensibile (personale şi de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor. Deşi conţine elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimişi (ithmeony[.]space)”, avertizează specialiştii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Aceştia semnalează că textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

Totodată, experţii în securitate cibernetică recomandă: verificaţi mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acţiune care v-ar putea pune în pericol datele; atunci când nu sunteţi siguri că ar fi trebuit să primiţi un mesaj, verificaţi transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative; evitaţi accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase şi verificaţi-le cu o soluţie de securitate, atunci când aveţi dubii; nu furnizaţi date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri; dacă aţi furnizat din neatenţie date de card, este important să anunţaţi imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneţi o plângere la Poliţie (online sau la cea mai apropiată secţie).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.