Lista ţepelor financiare în România şi în lume
Fraudele si tepele financiare pot fi paguboase pentru cei direct implicati dar au si efecte pe termen lung asupra evolutiei societatilor, natiunilor, si chiar la nivel global.
Pentru ca azi este 1 aprilie ne-am decis sa vorbim putin despre farse, dar nu despre cele inofensive ci despre farsele cu iz penal care ii costa miliarde de dolari, la nivel mondial, pe cei pagubiti de ele.
Sa incepem cu inceputul, cu cel considerat parintele tepelor financiare moderne, Charles Ponzi, a carui inginerie financiara a continuat sa pacaleasca milioane si milioane de oameni din lumea intreaga, chiar si la mult timp dupa moartea lui.
Charles Ponzi
Carlo Giovani Pietro Ponzi, a fost un escroc de origine italiana, ramas celebru pentru frauda de proportii din 1920, din SUA, numita de atunci „schema Ponzi”.
Schema Ponzi este o escrocherie piramidala in care banii ultimilor investitori sunt folositi pentru a le plati dobanzi primilor. E ca si cum ai face datorii noi ca sa le platesti pe cele vechi, insa cei care fac astfel de fraude nu au intentia sa ii plateasca pe toti, doar pe primii, pentru ca la un momentdat sa dispara cu restul banilor si sa ii lase pe „investitori” cu ochii in soare.
Pozand intr-un serios om de afaceri, Ponzi isi convingea clientii ca le poate oferi un profit de 50% in 45 de zile sau de 100% in 90 de zile.
Ii dadeai lui Ponzi 100 de dolari si iti dadea 150 in 45 de zile sau 200 de dolari in 90 de zile. Chipurile banii erau investiti si totul era legal. Suna cunoscut, nu?
In realitate Ponzi isi platea primii „investitori” cu banii pe care ii primea de la ultimii, si tot asa. Beneficiind de publicitate prin articole de presa, Ponzi era asaltat de investitori creduli.
Din februarie 1920, pana in mai 1920, Ponzi stransese 420 000 de dolari (cam 4 milioane de dolari in banii de azi).
Totul a tinut pana in august 1920 cand schema piramidala s-a prabusit iar Ponzi a fost trimis la inchisoare pentru 5 ani.
Insa mostenirea lui a ramas si a continuat sa pacaleasca milioane de oameni din intreaga lume, pana in ziua de azi.
Bernie Madoff – tepe de 50 de miliarde de dolari
Bernie Madoff, s-a nascut in 1937, a fost broker si director al celebrei burse americane NASDAQ si fondator al fondului de investitii Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, care a functionat din 1960 pana in 2008 cand a fost arestat in urma unui scandal cu rasunet.
Datorita ratelor mari de profit pe care le oferea investitorilor, fondul de investitii creat de Madoff a atras miliarde de dolari din partea unui numar tot mai mare de investitori (inclusiv vedete si celebritati de peste ocean).
Desi existau suspiciuni de frauda de multa vreme, abia in 2008 autoritatile intra pe fir in urma unui denunt facut chiar de fiii lui Madoff care isi toarna pur si simplu tatal la FBI declarand ca acesta le-a marturisit ca toata afacerea nu este decat o uriasa schema Ponzi.
Madoff si-a recunoscut imediat vina si a declarat ca Fondul sau de investitii functioneaza dupa schema Ponzi din 1990, desi investigatorii sunt de parere ca o practica din 1970, pe cand altii cred ca niciodata nu a functionat legal.
In prezend Madoff este incarcerat pentru multiple capete de acuzare legate de fraude financiare, pedepse ce insumeaza 150 de ani de detentie!
De asemeni fiii sai, cei care au facut denuntul, au fost condamnati la pedepse cu inchisoare (unul dintre ei decedand in 2010) datorita implicarii, pe diverse posturi de conducere, in pagubosul fondul de investitii.
Enron -pagube de 60 de miliarde de dolari
Enron a fost o companie americana de energie cu sediul in Houston, Texas. Intre 1996 si 2000, Enron raporta o crestere a profitului de 756%!
Aceste profituri era fara precedent in industria energetica americana si a facut ca Enron sa pozeze intr-una din cea mai profitabila companie, ceea ce a dus la un aflux urias de investitori care doreau sa cumpare la bursa actiuni Enron.
Din pacate insa datele contabile ale companiei erau falsificate in mod intentionat pentru a crea o imagine asa cum si-o dorea conducerea.
In realitate, companie era in pragul falimentului! Cand au aparut primele probleme financiare, analistii economici si publicul larg au devenit suspiciosi: cum poate o companie atat de profitabila sa aiba probleme financiare?
Cand totul a iesit la iveala a fost un dezastru pentru toata lumea. Enron s-a prabusit ca un castel de nisip. 20 000 de angajati au ramas pe drumuri. Dar dezastrul a fost si pentru cei care investisera in Enron, banci, fonduri de investittii si investitori de rand.
Caderea Enron a fost un soc pentru majoritatea americanilor si a avut consecinte dramatice in economia SUA, consecinte care au contribuit indirect la declansarea crizei financiare care in cativa ani avea sa cuprinda intreaga planeta.
Iata deci, cat de departe pot merge consecintele unei fraude financiare!
Caritas – teapa de 450 milioane de dolari
A fost un joc piramidal (o schema Ponzi) care a functionat in Romania, intre 1992-1994 si care l-a avut ca artizan pe Ioan Stoica.
Sistemul promitea returnarea banilor „investiti” cu un profit de 800% in doar 3 luni.
Cum romanii abia scapasera din comunism si nu aveau experienta fraudelor financiare, cum statul a pus la dispozitie trenuri directe special pentru a facilita traseul sacilor cu bani spre Cluj (unde era sediul Caritas) iar unele vedete TV promovau Caritasul la televiziunea nationala indemnand populatia „sa investeasca” in el, in jur de 400 000 de romani au cazut in plasa prosperitatii promise.
Ioan Stoica a fost condamnat in 1995 la 7 ani de inchisoare din care a executat doar 1 an si 6 luni, fiind eliberat in iunie 1996.
Investigatiile de presa speculeaza ca printre adevaratii beneficiari ai Caritasului se numara o serie de politicieni si oameni de afaceri pe care ii regasim azi pe scena politica sau in Top 300 Capital.
F.N.I. – Fondul National de Investitii, „garantat” de C.E.C.
Pe cand Ioan Stoica, parintele Caritasului, iesea din inchisoare, Sorin Ovidiu Vantu, prin SOV Invest, lansa un alt joc piramidal camuflat sub masca unui onorabil fond de investitii: F.N.I.
De data asta „doar” 318 000 de romani s-au lasat pacaliti (unii dintre ei aveau deja experienta Caritasului).
Spre deosebire de Caritas, FNI promotea castiguri mai modeste, de 3-4 ori mai mari decat dobanzile bancare de pe piata. Tocmai de aceea a durat mai mult decat Caritasul, prabusindu-se abia in anul 2000.
Fiii lui Mobutu – este o frauda a anilor 2000 in care escrocii se foloseau de email pentru a-si racola victimele.
Denumirea si-o trage de la falsa identitate pe care si-o asumau escrocii: fii sau membri ai familiei lui Mobutu Sese Seko, un fost dictator din Congo (ulterior si alte false identitati).
Pe scurt, primeai un email cu aer oficial, venit din partea reprezentantului unei familii foarte bogate de undeva din Africa, cu adrese si date ce pareau reale, in care ti se cerea bunavointa de a transfera in contul tau cateva milioane de dolari pentru a-i putea scoate astfel din tara africana cuprinsa de haos ori alte probleme similare.
In schimbul acestui serviciu, respectiva familie urma sa iti ofera un anumit procent din suma pe care o salvau astfel cu ajutorul tau.
100% aiureli si 100% teapa!
Daca le faceai jocul si le raspundeai la email, ajungeai sa primesti si telefoane si faxuri. Totul pentru a te convinge sa le faci tu primul un transfer de vreo mie de euro/dolari pentru a achita niste taxe fictive, inainte de a-ti umple ei contul cu cateva milioane de dolari.
Evident ca daca erai atat de fraier inat sa le trimiti mia de euro sau de dolari, ramaneai cu ochii in soare.
Cred ca orice roman care a avut un email prin 2000-2002 a primit astfel de mesaje.
Investigatiile Interpol au scos la iveala ca cei aflati in spatele unor astfel de escrocherii sunt de regula imigranti africani din Europa Occidentala, care s-au inspirat unii de la altii.
Delfinul
Este un joc piramidal care a functionat (functioneaza?) in Romania si Moldova in ultimii ani si care a debutat la Arad. Firma din spatele acestei afaceri este un off shore din Gibraltar detinut de un ceh si un cetatean din Monaco.
Schema era una simpla, se baza pe recrutarea de memrbi, cu promisiunea unor castiguri de zeci de mii de euro pe luna, care, la randul lor, racolau alti membri dintre rudele, cunoscutii si prietenii lor, si tot asa.
Pentru a deveni membru si a castiga bani, trebuia sa participi la 4 curusi si sa cumperi o carte pentru pretul de 2 290 de euro, intitulata ironic si sugestiv „Pretul Succesului”!
O parte din bani erau oferiti ca recompensa membrilor care reuseau sa racoleze alti participanti la joc.
Sute de romani au fost pacaliti astfel, multi dintre ei devenind ei insisi escroci in incercarea de a-i convinge si pe altii sa se alature acestui joc piramidal, incercand sa-si recupereze cei 2 290 de euro de pe spinarea celor nou-veniti in schema.
Tepele cu telefoane – formeaza o paleta larga de fraude insa toate au acelasi tipar.
Victima e convinsa telefonic sa vireze niste bani intr-un cont sub diverse pretexte: ca a castigat o masina dar intai trebuie sa plateasca niste taxe vamale, ca o ruda este accidentata si are nevoie urgenta de bani, sau dimpotriva, a a facut accident si are nevoie urgenta de bani pentru plata avocatului sau diverse alte pretexte.
De regula artizanii acestor tepe telefonice se afla chiar dupa gratii, complicii din libertate ajutandu-i cu contul bancar pus la dispozitie pentru inselatorii.
Cea mai noua teapa prin telefon e „metoda accidentului”, descrisa mai sus, altele mai vechi fiind cele cu cadouri. Probabil lumea s-a am lamurit cum e cu cadourile si castigurile aparute din senin la loterii la care nu ai participat niciodata, si baietii au inventat ceva nou.
Dupa ce si „metoda accidentului” va deveni perimata, vor aparea cu siguranta alte pretexte pentru a cere bani persoanelor credule.
Din pacate lista tepelor si a fraudelor este prea lunga pentru a putea fi cuprinsa intr-un singur articol iar istoria lor continua sa se scrie chiar in aceste clipe.
Oare cate alte afaceri si „investitii” oneroase nu se pun la cale chiar in momentul in care cititi aceste randuri…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.