Cele mai cautate telefoane

Telefonia mobila, asemenea internetului, a cucerit lumea rapid, in doar cativa ani ajungand o industrie de miliarde de dolari la nivel mondial.

Nici tara noastra nu a facut exceptie, aproape ca nu mai este roman care sa nu aiba cel putin un telefon mobil, unii au chiar cate doua iar multi dintre ei au renuntat complet la telefonia fixa. Telefoanele au evoluat si ele continuu, de la an la an, oferind servicii tot mai complexe si dand nastere unor noi piete si cereri. Care sunt insa cele mai vandute marci de telefoane mobile pe piata romaneasca si cum reflecta aceasta statistica raportul calitate-pret?

Asa cum era de asteptat Nokia detine peste 50% din piata romaneasca de telefoane mobile, tendinta fiind in concordanta cu situatia la nivel global unde Nokia ramane cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. Locul doi in preferintele romanilor este ocupat de Samsung, telefoanele coreenilor aflandu-se in buzunarele a peste 14% dintre posesorii de mobile, urmat apoi de Motorola (putin peste 10%), Sony Ericcson si LG.

Preferintele pentru o marca sau alta sunt determinate de mai multi factori, in primul rand de raportul dintre pret si aplicatiile oferite (marea majoritate prefera un telefon ieftin, fara aplicatii complexe si cu un semnal puternic) si nu in ultimul rand de puterea brandului (multi aleg un anumit tip de telefon pentru ca e acelasi model cu al vecinului sau pentru ca i l-a recomandat X).

Cand vine insa vorba de cele mai bune telefoane mobile de pe piata, lucrurile sunt ceva mai complexe. In primul rand pentru ca exista criterii diferite de comparatie, te astepti ca un telefon scump sa tina mai mult decat unul „de duzina” dar mai ales este vorba de frecventa folosirii in raport cu problemele tehnice. E de asteptat de exemplu ca daca un anumit model ocupa, sa zicem 60% din piata, tot el sa detina si 60% din totalul telefoanelor stricate, in comparatie cu un model folosit de 2% si care detine cam aceeasi pondere la telefoanele stricate.

Pentru a evita astfel de aprecieri se prefera comparatie pe ore de folosire. Ca o paranteza, pe piata romaneasca, in conformitate cu statisticile legate de topul vanzarilor, utilizatorii folosesc cel mai mult telefoane Nokia, in linii mari intentistatea utilizarii respectand statistica vanzarilor. In aceasta statistica topul negativ il detine Sony Ericcson cu modelul V800, Nokia 9500, Nokia 6630, Samsung E 330 etc. In fine, la coada clasamentului negativ, deci printre cele care au creat cele mai putine probleme, se afla Sony Ericcson W550i, Sony Ericcson W800i siSamsung SGH-E720, modelul cu cel mai mic procentaj de defectiuni.

Concurenta pe piata de telefoane mobile este mai acerba in cazul companiilor aflate cam la acelasi nivel de ocupare a pietei, telefoanele mobile ajungand in ultimul timp niste instrumente tot mai complexe, dotate cu aplicatii diverse, de la camera video pana la GPS incat ne putem intreba pe buna dreptate daca nu cumva denumire de „telefon” nu este cam depasita.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.