Anvelope din fibra de carbon

Anvelope din fibra de carbon, suna atat de high-tech si chiar par un moft, nu? Ei bine chiar asa si sunt, un concept futuristic ce tocmai a deveni realitate datorita producatorilor Su-Yang Park si Chang-Hoe Heo la concursul de design pentru anvelope organizat de Michelin anul trecut.

Fibra de carbon este un material usor ale carui caracteristici sunt date de pozitia specifica a atomilor de carbon, nu intram acum in detalii legate de chimie, de retinut faptul ca este un material usor si rezistent din care se fabrica placi de surff, carcase, tevi etc. Cum a ajuns fibra de carbon sa fie materie prima pentru anvelope cand ne gadim ca totusi acest material este relativ casant?

Ar trebui insa sa ne gandim ca fibra de carbon este deja folosita in industria aeronautica si chiar in productia auto (jante si nu numai) fiind pe cat de usoara pe atat de rezistenta si flexibila.

Ei bine fibra de carbon folosita pentru anvelope auto este putin diferita de cea din placile de surff de exemplu, acest varf de lance al tehnologiei auto s-a inspirat din tehnologia militara de ultima ora, mai exact dintr-un concept numit al „rotilor multifunctionale” care confera rotilor o mobilitate sporita in sensul ca isi pot schimba forma si unghiul de inclinatie in functie de teren astfel incat sa ofere un maxim de aderenta, ca sa nu mai vorbim de cresterea mobilitatii si a vitezei datorita greutatii scazute, specifica produselor din acest material.

Totodata acest nou tip de anvelope este in pas cu grija fata de mediul cu conceptul de „green technology” deoarece fiecare unitate poate fi construita separat reducand astfel risipa de material si energie.

De la sfarsitul sec. XIX cand scotianul John B. Dunlop a patentat primele anvelope auto in adevaratl sens al cuvantului (asta daca le ignoram pe cele din metal ce imbracau rotile din lemn ale carelor inca din evul mediu), cauciucurile au evoluat continuu ajungand azi sa schimbe chiar materialul care le-a consacrat si care in cazul limbii romane le-a imprumutat si numele.

Cercetarile si realizarile in domeniul producerii de anvelope din fibra preocupa deja de cativa ani mai multe companii din Japonia, tara care deja in 1940 a folosit pentru prima data acest material in constructia avioanelor, insa nici americanii nu s-au lasat mai prejos. Inca din 2006 au fost prezentate astfel de prototipuri de catre compania GoodYear Tire and Rubber ceea ce inseamna ca momentul in care anvelopele din firbra vor intra in productia de masa nu este deloc departe.

Insa doar timpul va dovedi daca fibra este intr-adevar materialul viitorului si in industria anvelopelor auto si mai ales la ce costuri. In orice caz fibra de carbon a cucerit pe rand diferite ramuri industriale, inca din anii `60 a intrat si in productia de automobile nu ar fi deci chiar o supriza ca in cativa ani sa o gasim si in cauciucuri desi probabil acest termen va fi depasit in acel moment.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.