A crescut volumul creditelor nebancare contractate de romani
Odata cu depasirea perioadei de criza, consumul si-a reluat evolutia ascendenta si odata cu el si piata creditelor financiare de consum.
Romanii s-au intors la vechile obiceiuri in materie de cumparaturi, inclusiv piata imobiliara inregistand acum o usoara crestere dupa anii negri ai prabusirii cererii.
Daca bancile au fost lovite grav de legea darii in plata, nu acelasi lucru se poate spune despre IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare), care au acordat in 2016 cu aproate 7% mai multe credite decat in 2015.
In total creditele acordate de IFN-uri acapareaza aproximativ 10% din piata totala a creditelor din Romania, in crestere constanta fata de anii precedenti.
Accesul usor la bani, principalul atu al unor credite rapide oferite de IFN-uri, este si motivul pentru care tot mai multi romani aleg aceasta metoda de creditare, in detrimentul bancilor, tot mai precaute si de aceea mai capricioase, cand vine vorba de deschiderea unei linii de creditare.
Bineinteles ca rapiditatea acordarii unui imprumut nebancar vine la pachet cu un pret mai mare reflectat de regula in dobanda, comparativ cu unul bancar. Riscul pe care si-l asuma institutia care acorda finantarea, reflectandu-se astfel in pretul platit de client.
Pe scurt, imprumuturile nebancare sunt mai scumpe si perioada de rambursare mai mica, ele fiind in final un instrument financiar neutru a carui utilizare trebuie facuta cu responsabilitate si in cunostinta de cauza.
Cu alte cuvinte, ca in orice economie de piata, totul se reduce in final la legea cererii si a ofertei.
Ce sunt institutiile financiare nebancare?
Sunt entitati specializate in acordarea de credite nebancare, a caror activitate este reglementata prin legea 93/2009 si supravegheata de BNR.
Ele pot desfasura o serie de activitati financiare cum ar fi: acordarea de credite de consum, credite imobiliare, ipotecare, operatiuni de factoring, leasing financiar si asa mai departe.
Spre deosebire de banci, IFN-urile nu pot atrage depozite, sunt mult mai usor de infiintat (200 000 de euro capital social pentru IFN, fata de 5 milioane de euro pentru o banca) si de administrat.
Mai nou, institutiile financiare nebancare si-au extins activitatea si in mediul virtual, tot mai multe dintre acestea oferind clientilor posibilitatea de a contracta un imprumut online, tendinta care, conform tuturor previziunilor de specialitate, va continua si in anii imediat urmatori.
Nu e asadar de mirare ca Romania a atras in ultima vreme o serie de jucatori mari in domeniul creditelor nebancare, constienti de potentialul de dezvoltare pe aceasta piata in crestere.
Ca orice afacere legala, un IFN poate avea un actionariat divers, autohton sau multinational.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.