Cum sa incepi o afacere profitabila
Cum sa incepi o afacere profitabila nu este o stiinta care se invata in scoala sau in facultate, de fapt nu este niciun fel de stiinta, este cel mult o intrebare sau o constatare. Pentr a-i afla raspunsul si pentru a trece dincolo de fraza, primul pas ar fi sa-i observam pe cei care au batut deja acest drum.
Afaceri profitabile gasim peste tot in jurul nostru, in orice domeniu si in orice epoca. Desi sunt in industrii diferite si au o multime de particularitati, totusi toate au cateva trasaturi comune pe care, daca le constientizam, putem gasi o parte din raspunsurile la intrebarea cum sa incepi o afacere profitabila.
- Nu este nicio indoiala ca cea mai grea parte dintr-o afacere este inceputul. Este mult mai greu sa scoti primii 100 de dolari de pe urma afacerii tale decat urmatoarele mii de dolari.
Pentru a reusi sa pornesti cu dreptul este esential ca afacerea ta sa deserveasca o cerere, adica sa oferi ceva util, ceva pentru care clientii ar fi dispusi sa isi dea banii. Oferind un produs sau un serviciu de care nimeni nu are nevoie nu vei obtine o afacere profitabila, vei reusi poate sa pacalesti cativa clienti dar nu te vei alege cu o afacere profitabila!
- Alege ceva la care te pricepi. De exemplu nu are rost sa iti deschizi un atelier auto daca nu te pricepi la mecanica.
Daca investitorii au suficient bani pentru a-si permite sa angajeze specialisti care sa le conduca afacerea, tu va trebui sa fii si finantatorul si specialistul, cel putin la inceput. Uita-te la exemplele concrete ale inceputurilor lui Google sau Microsoft, fondatorii acestor giganti erau niste adevarati „soareci de biblioteca” in materie de informatica si computere. Nu s-au apucat sa inceapa afaceri in domeniul modei sau al petrolului ci in domeniile pe care le stapaneau, care ii pasionau si care le ofereau satisfactie personala.
De aceea am spus tot timpul ca adeseori hobbyurile pot fi puncte de plecare pentru afacerile de succes pentru ca au marea calitate de a fi activitati care ne fac placere, ne pasioneaza si ne pricepem la ele si ce afacere e mai potrivita decat cea care implica o activitate care ne face placere?
- Ideea de afacere. Multi traiesc cu impresia gresita ca pentru a reusi in afacere trebuie sa vina cu o idee noua, inovativa si stau asa asteptand IDEA perfecta. In realitate nu ai nevoie de o idee noua!
Nu trebuie sa vii cu o idee noua atata timp cat idea respectiva intruneste punctele de mai sus (sa fie din aria ta de activitate sau dintr-o arie cu care ai tangenta si sa ofere un produs/serviciu de care piata are cu adevarat nevoie). Daca inca sunteti sceptiti atunci ganditi-va ca hamburgerii nu au fost inventati de McDonald`s, Google nu a inventat motoarele de cautare online si nici FaceBook retelele de socializare.
Toate aceste 3 companii pomenite mai sus au plecat de la niste idei mai vechi, pe care si altii le incercasera inaintea lor.
In timp ce ideile inovative pot aduce cu sine afaceri profitabile, ele nu sunt o conditie esentiala. Te poti inspira linistit si din idelile mai vechi, le poti perfectiona si adapta astfel incat sa imbini principii vechi sau perene cu inovatia si creativitatea.
- Banii sunt un alt aspect adus in discutie atunci cand vine vorba de inceperea unei afaceri. Si totusi banii nu sunt atat de importanti, exista o multime de afaceri care pot fi incepute cu sume extrem de mici.
Mai mult decat de bani, ai nevoie de un plan! Exact, de un plan de afaceri, daca ai un plan bun gasesti si bani.
Si asa ajungem la ceea ce este poate cea mai importanta componenta din ecuatia cum sa incepi o afacere profitabila.
- Planul afacerii. Putine afaceri profitabile au atins succesul din intamplare (eu nu am auzit de niciuna dar sa zicem…), toate celelalte s-au bazat pe o viziune si un plan.
Daca ati fost in postura de a lua un credit imobiliar sau pentru demararea unei afaceri (si nu numai), ati observat poate, ca banca nu imprumuta fara un plan. Banca planuieste sa-si recupereze banii sa sa castige si profit de pe urma lor, astfel banca incearca sa se asigure ca va puteti plati creditul, abia dupa ce ii dovediti cu acte va acorda imprumutul.
La fel procedeaza si investitorii, daca vad ca afacerea respectiva are sanse reale sa devina una de succes investesc in ea, daca nu, nu. La fel ar trebui sa procedati si dvstra. cand incepeti o afacere, sa ii stabiliti un plan si sa va tineti de el. Insa despre intocmirea unui plan de afaceri am discutat pe larg in alte articole, nu mai reluam discutia acum.
In linii mari acestea sunt principalele caracteristici comune ale afacerilor profitabile: realismul si priceperea fondatorilor lor si viziunea acestora, capacitatea de a vedea dincolo de aparente si de forma vizibila a lucrurilor.
Nici macar calitatea produselor nu pot concura cu viziunea, planificarea si sistematizarea unei afaceri, acestea din urma sunt mult mai puternice.
Ganditi-va ca exista o multime de afaceri mici care fac hamburgeri mai buni decat McDonald`s dar nu fac mai multi bani pentru ca gigantul american nu exceleaza in ceea ce priveste calitatea produselor ci in ceea ce priveste sistemul afacerii, partea de promovare si administrare a afacerii, adica viziunea.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.