O afacere profitabila de sezon

Perioada sarbatorilor de iarna este pentru majoritatea dintre noi o perioada a cumparaturilor si a cheltuielilor, iar pentru proprietarii afacerilor de sezon reprezinta momentul adevarului, pentru care s-au pregatit tot anul.

Gama afacerilor sezoniere de iarna este una destul de variata, despre aceasta categorie de business-uri am mai vorbit si in alte articole, motiv pentru care nu vom relua aici discutia ci ne vom rezuma asupra unei singure idei.

Afacerea prezentata mai jos este una deopotriva accesibila si exclusivista.

Accesibila pentru ca nu necesita sacrificii financiare prea mari si exclusivista pentru ca putini au talentul, pasiunea si cunostintele necesare pentru a se incumeta la asa ceva.

Insa putini sunt aceia care cunosc mai bine secretele acestei arte, decat Becky Ryan-Willis din New York.

Becky isi dorea sa inceapa o afacere de nisa dar pentru care sa existe o cerere si o piata de desfacere reala, asa a ajuns sa citeasca despre productia artizanala de lumanari parfumate.

Le gasiti prin toate magazinele in aceasta perioada, vin in toate culorile si formele si ajung si la preturi de cateva zeci de lei bucata, semn ca afacerile sezoniere cu lumanari parfumate functioneaza bine-mersi si in Romania.

Povestea lui Becky este cu atat mai interesanta si motivanta, cu cat nici ea nu stia mare lucru despre cum se fac aceste lumanari, inainte sa isi lanseze afacerea, dar, ca multi altii, a inceput sa citeasca, sa studieze si sa invete arta lucratorilor in ceara.

Linia de productie si de desfacere si le-a lansat in 2002 cand, avea la vanzare doar 4 esente cu care isi parfuma lumanarile. In 2010 a ajuns la peste 150 de esente diferite si la o multime de forme si nuante.

Lumanarile parfumate sunt cumparate mai putin in scopuri practice si mai mult in scopuri estetice, mai ales pentru cadouri in perioadele de sarbatori.

Echipamanete necesare

Un atelier pentru producerea lumanarilor decorative poate fi amenajat chiar si la domiciliu insa pentru aceasta ai nevoie de urmatoarele:

  • cantar
  • vas de scufundare
  • sursa de caldura
  • termometru pentru ceara
  • manusi de protectie, spaclu si alte accesorii
  • cadru de scufundare

In functie de ce aveti prin casa, amenajarea unui spatiu adecvat, avizele necesare functionarii si infiintarea unui SRL/AF/PFA pot urca investitia initiala la 2 000 – 3 000 de euro.

In varful sezonului (perioada sarbatorilor) puteti spera si la vanzari de 4-5 000 lei, iar in restul anului la vanzari de pana in 2 000 lei pe luna.

Sfaturi pentru cei interesati de o astfel de afacere

Becky marturiseste ca totul se reduce la calitatea si aspectul produselor.

Lumanarile parfumate fiind produse de lux, deci nereprezentand o necesitate, trebuie sa fie atat de atragatoare incat clientul sa se indragosteasca de ele si sa vrea sa le cumpere.

Calitatea lumanarilor consta in proprietatile lor de a arde fara a lasa reziduuri si de a elimina un miros constant pe toata perioada arderii.

Totusi, dincolo de calitate (care trebuie sa fie pe primul plan), conteaza la fel de mult si marketingul, adica modul in care te promovezi si prin care ii faci pe clienti sa afle de tine.

In orice afacere, deci si in cea bazata pe productia de lumanari parfumate, este nevoie sa cunosti notiuni elementare de marketing.

Un pont pe care Becky Ryan-Willis il ofera in acest sens, este acela de a te prezenta in fata publicului ca un profesionist si un artist in activitatea ta. Cu alte cuvinte: creaza-ti un brand. Apoi pune acest brand/logo pe fiecare produs care iese din atelieru tau, eventual si un numar de telefon sau o adresa.

In rest metodele de promovare sunt oarecum clasice: promovare online, ziare de mica publicitate sau incheierea unor contracte in vederea desfacerii produselor cu magazine si supermarketuri.

Pretul pe care il ceri pentru produsele tale trebuie sa fie o balanta intre profitul tau si preturile concurentei.

Fiind o autodidacta innascuta, Becy isi aminteste ca la inceputurile activitatii, petrecea 20 de minute in fiecare zi citind si documentandu-se despre secretele productiei de lumanari, tipuri de ceara, producatori, oferte, tehnologii de productie etc.

Autodisciplina, disponibilitatea de a invata lucruri noi, originalitatea si pasiunea, sunt ingrediente absolut necesare pentru oricine doreste sa intre intr-un astfel de business.

Nimeni nu invata sa faca lumanari parfumate in scoala, nu exista o facultate pentru asa ceva, prin urmare trebuie sa inveti din alte surse si mai ales din propriile greseli pentru ca, pana la urma, nimeni nu s-a nascut invatat iar aceasta realitate e deopotriva o provocare si o oportunitate.

In concluzie, afacerea cu lumanari parfumate poate fi o solutie pentru cei care isi doresc o afacere la domiciliu, sezoniera, nu foarte scumpa si profitabila in aceeasi masura. Restul depinde doar de pasiunea si abilitatile fiecaruia.

Mult succes si sarbatori fericite!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.