Repetabila minune

Hristos a inviat!

Acest articol este unul mai special, diferit ca subiect de cele cu care v-am obisnuit pe acest site. Este special pentru ca si subiectul pe care il abordeaza este unul special, desi se repeta in fiecare an, in Sambata Mare, la Ierusalim. Iata despre ce este vorba:

Una dintre putinele minuni care au loc, in fiecare an, in zilele noastre este aceea a aratarii Sfintei Lumini la Sfintul Mormint in noaptea de Inviere, adica a acelei lumini neaprinse de mina omeneasca. Asupra acestui lucru exista numeroase marturii, sute si sute de credinciosi fiind prezenti in momentul cand, in noaptea Invierii lui Hristos, lumineaza pe pamant pentru citeva clipe un foc nematerial, o lumina care poate fi tinuta in mana fara a te arde.

preluata de pe http://www.credo.ro/images/lumina%20sfanta3.jpg

Procesiunea este mareata. Patriarhul cu tot sinodul, arhimandritii, staretii manastirilor din Palestina, monahi si frati, toata Fratia Sfintului Mormint, la care se adauga si pelerinii clerici, stau însiruiti pe doua rinduri într-o ordine desavirsita. Apoi merg de la altarul Bisericii Învierii spre Sfintul Mormint, în sunete de clopot si toaca, împletite cu glasurile neîntrecute ale slujitorilor. Intreg vazduhul este numai sunet si cintare. Procesiunea se face fara luminari si în toata biserica nu se afla nici o candela sau luminare aprinsa.

Pentru a îndepărta orice suspiciune cu privire la măsluirea aprinderii luminii de la sine, Sfântul Mormânt este perchiziționat de către un ofițer musulman la ora 10.00, iar la ora 11,00 mormântul este sigilat cu bandă albă și ceară. Abia la ora 12,30, Patriarhatul ortodox din Ierusalim intră în Sfântul Mormânt, unde se lasă perchiziționat de către primarul orașului oraşului şi şefului poliţiei, pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.

preluata de pe http://www.familiaortodoxa.ro/wp-content/uploads//2011/04/holy_fire.jpg

Mormintul Domnului este pecetluit de cu seara: „Lumina era în intuneric, dar intunericul nu a cuprins-o”. Dupa a treia înconjurare se despecetluieste usa. Patriarhul intra înlauntru, aduna cu miinile vata de pe lespedea Sfintului Mormint (care era dinainte asezata acolo), si care se aprinde acum cu o lumina fosforescenta, care nu arde si iese cu ea afara la multime… Un strigat de uimire cutremura toata biserica si ropotele de aplauze ale unei nestavilite bucurii umplu vazduhul. Minunea s-a mai petrecut o data. Toata lumea se înghesuie sa-si aprinda buchetul de luminari de la Sfinta Lumina si în citeva clipe întreaga biserica este o mare de foc. „Acum toate s-au umplut de lumina, si cerul si pamintul”.

Se intampla doar la ortodocsi!

Lumina miraculoasa se aprinde doar la patriarhul ortodox, in evul mediu, cand Palestina era sub stapanirea turcilor musulmani, patriarhul armean a platit bani grei pentru ca autoritatile sa permita cultului armean sa oficieze slujba de Pasti in Biserica Sfantului Mormant, convins fiind ca Lumina va veni la ei daca au prilejul sa fie acolo in „momentul potrivit”.

In timp ce armenii oficiau slujba inauntru, patriarhul ortodox alaturi de „turma” sa se aflau afara, la usile bisericii, tinand propria slujba.

Lumina Sfanta a tasnit din biserica si a aprins lumanarile din mainile patriarhului ortodox aflat afara. Si azi se vede semnul lasat in coloanele de la intrare de flacara miraculoasa.

Pentru credinciosii ortodocsi, faptul ca Sfanta Lumina vine doar la patriarhul ortodox de Ierusalim, este o garantie a faptului ca Ortodoxia este singura credinta adevarata.

S-a intamplat si in acest an!

In 2011 Lumina Sfanta s-a coborat la ora 14:13 in Sambata Mare, 23 aprilie. Cu un avion special a fost adusa in Romania de reprezentanti ai Patriarhiei, dupa care s-a impartit principalelor catedrale din tara.

Puteti afla mai multe despre aceasta „repetabila minune” aici sau aici.

De asemeni puteti urmari filmari de la minunea petrecuta in 2011 precum si din anii trecuti.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.