Ai carte, ai parte?

Exista vreo corelatie intre scoala, bani si succes? Copiii buni la invatatura, au automat un viitor asigurat? Uneori da, de multe ori nu, dar iata ce pierdem din vedere….

De ce de multe ori, indivizi fara studii sau care au terminat cu chiu cu vai o scoala, se descurca de minune in viata, au conturi grase si/sau sunt in pozitii de conducere, in timp ce de multe ori, profesori si alti indivizi cu studii si diplome, duc o existenta precare sau sunt marginalizati in societate?

Iata mai jos una dintre explicatiile acestui fenomen.

Adevarul e ca la scoala nu inveti cum sa faci bani. Nu inveti nici cum sa fii lider, nici cum sa ai carisma, inveti orice altceva dar nu si cum sa ai succes in viata personala.

Asa cum spunea si Robet Kiyosaki, la scoala inveti cum sa fii un bun angajat, nu cum sa fii un bun patron.

Acesta este primul secret care explica situatia descrisa la inceputul acestui articol.

Al doilea secret este ca facem o confuzie intre stiinta de carte sau educatie si inteligenta. Un cioban milionar in dolari e posibil sa nu fie educat, dar in majoritatea cazurilor este inteligent. Ca sa faci comert, sa inchei tranzactii profitabile si sa strangi avere, trebuie sa fii inteligent!

Ca sa ajungi politician de marca, poti sa nu fi citit multe carti la viata ta, insa cu siguranta trebuie sa ai inteligenta, sa ai capacitatea de a manipula si de a ajunge in varf.

Ceausescu nu era educat, insa era inteligent (altfel nu si-ar fi croit drum pana la pozitia suprema in stat, pozitie mentinuta timp de 25 de ani).

Si exemplele ar putea continua.

Multe dintre aceste personaje needucate dar inteligente,  au beneficiat de o inteligenta nativa.

Partea buna e insa ca astazi oricine poate avea acces la informatie, chiar si la acea informatie care nu se invata in scoala, la informatii financiare sau din domeniul psihologic, descoperind cel putin o parte din secretele celor bogati si puternici.

Aceste informatii, aceasta scoala a vietii, functioneaza pe aceleasi principii in toate secolele si in toate locurile.

Daca va ganditi ca doar tranzitia romaneasca a favorizat aparitia unor astfel de elemente, va inselati amarnic.

Dincolo de exemplul cu Ceausescu sau alti lideri politici din trecut, va putei arunca privirile peste ocean, unde Bill Gates, Steve Jobs sau Thomas Dave (fondatorul lantului de restaurante Wendy`s) au devenit bogati si celebri, in ciuda faptului ca renuntasera la studii inainte de a-si lua o diploma.

Nu mai vorbesc de actori sau alte celebritati….

Nu ma intelegeti gresit, nu fac aici apologia intreruperii studiilor, scoala este importanta dar in afara de scoala clasica, mai exista si o alta scoala, cea a vietii. Ambele au profesorii si materiile lor iar azi, majoritatea dintre noi, ne permitem sa le studiem pe amandoua. De ce nu am profita de ocazie?

In concluzie, care este raspunsul la intrebarea „ai carte, ai parte?”.

Personal am intalnit si oameni cu carte si parte, si oameni fara carte si fara parte si orice combinatie intre cele doua repere. De aceea un raspuns de „da” sau „nu” este exclus.

Raspunsul corect este: depinde! Depinde de acele aptitudini si calitati care nu se invata in scoala, cu care te nasti sau pe care le dobandesti pe parcurs.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.