Investitiile – pas cu pas

Simplist vorbind, a investi presupune cheltuirea unor bani in speranta ca aceasta cheltuiala necesara iti va aduce in final un profit. Investitiile pot aduce o multime de bani, de regula profitul unei investitii este direct proportional cu suma investita insa depinde foarte mult de natura investitiei, cu alte cuvinte de a investi suma potrivita, la momentul potrivit, in afacerea potrivita.

Iata mai jos un scurt ghid, pas cu pas, care te va ajuta sa indeplinesti cele 3 criterii de mai sus (suma potrivita, timpul potrivit si afacerea potrivita).

Alocarea unui buget de investitii

Inainte de a investi efectiv trebuie sa te gandesti cu ce bani vei face asta. Daca nu esti deja un om bogat si nici nu vrei sa iti iei mancarea de la gura pentru a investi, trebuie sa gandesti pe termen lung si sa adopti strategia pasilor marunti. Adica sa iti creezi un buget destinat investitiilor personale.

De exemplu ai putea economisi in fiecare luna intre 5% si 10% din venit (sau mai mult daca iti permiti) intr-un cont destinat investitiilor viitoare.

Cautarea

Al doilea pas consta in cautarea unor investitii care ti se potrivesc. Adica in ce anume ai putea sa investesti. Pe piata exista o multime de solutii in care ai putea sa investesti, depinde de cati bani ai, de profitul pe care ti-l doresti si alti factori pe care ii vom pomeni mai jos.

Posibilele investitii ar putea fi: imobiliare, asigurari de viata, fonduri mutuale si alte produse bancare de investii, bijuterii, afaceri, etc.

Analiza investitiei

Nu poti sa faci o investitie fara sa o analizezi inainte. O analiza a investitie presupune o cercetare a pietii, stabilirea tendintelor, care sunt sansele de profit, in cat timp iti vei amortiza investitia si mai ales care sunt riscurile, ce alte cheltuieli mai implica, etc.

Astfel de analize ar trebui facute indiferent de natura investitiei, este o regula de bun simt sa ai toate datele problemei inainte de a lua o decizie sau mai pe romaneste, sa nu te arunci cu capul inainte pana nu stii despre ce e vorba.

Toleranta la risc

Sau cu alte cuvinte cat esti dispus sa pierzi? Cand vine vorba de risc oamenii se impart in doua categorii, unora le place riscul si adrenalina, altii dimpotriva, urasc riscul. De regula investitiile riscante sunt si cele mai profitabile si invers, cele mai sigure aduc un profit mai mic.

Trebuie sa te decizi din care categorie faci parte (fiecare are avantaje si dezavantaje) si mai ales sa fii realist. Riscul e o componenta nelipsita din reteta oricarei investitii insa trebuie stiut ca investitiile nu sunt un joc de noroc daca stii ce faci, ceea ce nu inseamna ca riscul poate fi eliminat vreodata. Riscul trebuie constientizat si asumat.

Dezvoltarea unei strategii

Pe masura ce capeti experienta in domeniul investitiilor este important sa automatizezi procesul, sa iti dezvolti o anumita strategie sau pur si simplu sa inveti din strategiile unor investitori experiementati.

Majoritatea cred ca investitiile sunt un proces haotic, la mana hazardului, in realitate marii investitori spun ca investitiile sunt un proces plictisitor, de rutina, o reteata proprie pe care o urmeaza mecanic, e ca la Monopoly.

Mai multe despre investitii, finante personale sau strategiile marilor investitori, gasiti in pachetul de carti electronice Alchimist 21.

Mult succes!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.