Efectul nocebo si manipularea prin mass-media
Totul se prabuseste in jur, traiul e tot mai greu si nu exista nicio speranta pentru un viitor mai bun. Va suna cunoscut?
Mie da, pentru ca asta pare sa fie leitmotivul tuturor stirilor si emisiunilor TV de cativa ani buni incoace. Nu trebuie sa fii un geniu sa-ti dai seama ca si perceptia oamenilor de rand este in concordanta cu mesajele propagate de mass-media (iar in Romania mass-media=TV, alte mijloace de informare in masa au un impact neglijabil).
Deci mesajele transmise „pe sticla” par a fi in concordanta cu realitate din teren. Dar daca este invers? Daca realitatea din teren este de fapt un produs al imaginii pe care ne-o creaza mass-media?
Atunci cand eram mici si ne loveam de ceva, fugeam repede la parinti plangand (de regula la mama) care ne pupa in locul lovit iar durerea disparea ca prin minune.
Acesta era un efect placebo. Pupatura mamei nu ne facea nici bine nici rau dar pentru ca ni se spunea ca va lua durerea (iar cand esti copil iei de bun tot ce ti se spune), creierul nostru se manifesta in conformitate cu mesajul primit si durerea chiar se diminua sau trecea.
Ei bine, cand nu eram cuminti, eram amenintati cu injectia, si imediat retraiam in minte durerea provocata de acul seringii.
Acesta era efectul nocebo.
Placebo si nocebo sunt doua faţete ale aceleiasi realitati: puterea sugestiei!
Cuvintele (sau mai corect spus, sugestiile) au o putere mult mai mare decat am fi tentati sa credem. Cuvintele pot sa vindece dar pot si sa ucida.
Efectul placebo este arhicunoscut, este folosit cu succes in medicina homeopata si in viata de zi cu zi. E de ajuns sa te gandesti la ceva placut si dintr-o data starea interioara ti se schimba si lumea nu iti mai pare atat de subra.
Efectul nocebo este la fel de prezent dar mai putin mediatizat si constientizat.
In viata de zi cu zi, puterea sugestiilor negative se regaseste la tot pasul, incat a intrat pana si in folclor prin zicala „de ce ti-e teama, de aia nu scapi”.
E de ajuns sa ne gandim la atatea si atatea cazuri de prieteni sau cunoscuti care se lasa dominati de propriile ganduri negative sau de gandurile negative ale altora si isi rateaza astfel propriile vise.
Testele au scos in evidenta acest efect prin tot felul de experimente, intr-unul din ele li se dadea unui numar de 100 de studenti cate o pastila inofensiva din zahar, fara a li se spune ce contine. Dupa aceea erau avertizati ca pastila poate avea ca efecte adverse durerile de stomac.
Din cei 100 de subiecti, 90 au reclamat dureri de stomac.
Nocebo e mai puternic decat placebo!
Acelasi experiment s-a desfasurat si cu efectul placebo, insa din 100 de subiecti, doar 50 au raspuns pozitiv, aproape cu 50% mai putini decat la testul cu nocebo.
Asta inseamna ca teama de ceva rau este mult mai puternica decat dorinta de a te simti mai bine! Un aspect foarte important, pe care manipulatorii profesionisti il folosesc cu dibacie pentru a controla masele.
Acum sa revenim la stirile din mass-media si cum ajung acestea sa ne creeze in final realitatea in care traim.
Criza economica, depresiile, stresul, crimele, violurile, tragediile de tot felul si caracterele cele mai abjecte, sunt capul de afis al majoritatii editiilor de stiri.
Toate te fac sa iti pierzi speranta in specia umana, sa nu te mai increzi in nimeni, sa te izolezi de orice apartenenta de grup si sa te concentrezi doar pe propria persoana.
Dar asta nu te face mai fericit, dimpotriva, te face egoist, frustrat, blazat.
Putine natii din lume sunt mai delasatoare, mai putin solidare si mai nefericite, decat românii.
Nu stiam cat suntem de stresati si de deprimati, pana nu am aflat asta de la televizor?
Paradoxul societatilor moderne
Ni s-a spus de 20 de ani incoace ca suntem un popor de cersetori, de idioti si de nefericiti, pana ce am ajuns ce ni s-a spus. Desigur, nu e doar cazul societatii româneşti, e un fenomen general in Europa, dar cazul românilor este unul dintre cele mai reprezentative.
Si astfel avem de-a face cu un paradox, cu cel mai ridicat nivel de trai din istoria României si al Europei, dar cu un grad de frustrare si nemultumire la cote recod.
Acum 70-80 de ani marea majoritate a românilor erau semi-analfabeti, traiau in familii numeroase de 7-8 membri care imparteau de regula o singura incapere. Vara umblau desculti, nu aveau electricitate si apa curenta si totusi in vocabularul lor nu existau notiunile de stress, iar sinuciderile si criminalitatea erau la cote mult mai mici decat azi.
Mai aproape de zilele noastre, pe vremea lu` Ceausescu, carnea, produsele lactate sau ouale erau raritati. Chiar si painea era un lux, nu mai vorbim de industria divertismentului sau de libertatile de care ne bucuram azi. Si totusi viata omului de rand curgea mai linistit, relatiile inter-familiale mai relaxate si nu auzeai de adolescenti care sa se sinucida din deprimare.
Intr-un index al „fericirii” realizat de economisti si psihologi, printre cele mai fericite popoare se numara locuitorii din Costa-Rica, vietnamezii, filipinezii, locuitorii din Buthan, columbienii si venezuelenii.
La polul opus se afla francezii, germanii, austriecii, japonezii, turcii sau englezii.
Dupa cum se poate vedea, fericirea si nefericirea generala a unui popor are prea putina legatura cu nivelul de trai.
Romanii si cei din Republica Moldova sunt printre cei mai nefericiti europeni, urmati indeaproape de francezi! Ei bine diferenta de nivel de trai intre Moldova si Romania pe deoparte si Franta pe de alta parte, e uriasa, si totusi locuitorii lor sunt cam la fel de nefericiti.
Prin urmare, banii chiar nu aduc fericirea! Ea pare sa fie un produs al trairilor noastre interioare, induse de altii sau autoinduse.
Fiecare grupaj de stiri ar trebui sa inceapa cu avertizarea „consumul excesiv de informatii negative dauneaza grav calitatii vietii”.
Evitati sa mai fiti sclavii stirilor negativiste, lasati televizorul pentru o vreme si veti fi mult mai conectat la realitate decat ati fi tentat sa credeti.
Iar daca veti continua sa va simtiti mizerabil si condamnat, hraniti-va subconstientul cu informatii pozitive si invatati sa apreciati ceea ce aveti.
Viata inseamna mult mai mult decat invidia pe capra vecinului sau goana dupa ultimul gadget aparut pe piata.
Foarte multi oameni isi complica si isi distrug viata ajutati de tehnologia de ultima generatie, partea buna e ca sta in puterea voastra sa va creati realitatea in care vreti sa traiti.
O poti alege pe cea sumbra care iti este oferita gratuit de televizor, sau poti alege sa ti-o creezi singur asa cum vrei.
It`s up to you 🙂 .
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.