Islanda in stare de urgenta: un lant de cutremure ar putea anunta o eruptie vulcanica

Autoritatile islandeze au declarat stare de urgenta dupa ce o serie de cutremure au zguduit peninsula Reykjanes din sud-vestul tarii, ceea ce a starnit ingrijorare maxima privind o eruptie vulcanica in regiune.

Seful politiei nationale a declarat stare de urgenta pentru protectia civila din cauza activitatii seismice intense de la Sundhnjukagigar, la nord de Grindavik. Cutremurele pot deveni mai puternice si aceasta serie de evenimente ar putea duce la o eruptie  vulcanica.

Potrivit Biroului meteorologic islandez (IMO), o eruptie ar putea avea loc „in cateva zile”. Planuri de evacuare au fost puse in aplicare pentru satul Grindavik, cu o populatie de aproximativ 4.000 de locuitori, situat la trei kilometri sud-vest de zona in care a fost inregistrat vineri un lant de cutremure. Autoritatea de protectie civila a anuntat, de asemenea, ca a trimis la Grindavik, din motive de siguranta, nava de patrulare Thor. „Laguna Albastra”, un loc turistic din apropiere de Grindavik, celebru pentru spa-urile sale geotermale, fusese deja inchisa ca masura de precautie.

“Zona Grindavik e inchisa complet. Niciun localnic nu poate merge acasa pentru a-si recupera bunurile. Nu stim cat va dura aceasta situatie. Este posibil sa fie ceva de durata” – a explicat Vidir Reynisson, seful Protectiei Civile din Islanda.

Cutremure resimtite pana in capitala

Vineri seara, doua cutremure, dintre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 5,2, potrivit primelor evaluari ale OMI, au fost resimtite pana in capitala Reykjavik, la aproximativ 40 de kilometri distanta, si de-a lungul unei mari parti a coastei sudice a tarii. Aproximativ 24.000 de cutremure au fost inregistrate in peninsula de la sfarsitul lunii octombrie. Lantul seismic a numarat aproape 800 de cutremure inregistrate in decurs de 12 ore.

Specialistii au remarcat o acumulare de magma la o adancime de cinci kilometri, care, daca ar fi scoasa la suprafata, ar declansa o eruptie vulcanica. Din 2021, trei eruptii au avut loc in peninsula Reykjanes, in martie 2021, august 2022 si iulie 2023, toate departe de infrastructuri sau zone populate. Islanda are 33 de sisteme vulcanice active, cel mai mare numar din Europa. In timpul ultimei sale eruptii din 2010, Eyjafjallajökull a blocat cerul european si a dus la anularea a 100.000 de zboruri, 10 milioane de pasageri fiind blocati.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.