Legislatie – munca la domiciliu

Cu siguranta nu este prima data cand auziti sintagma de „munca la domiciliu” dar v-ati interesat despre ceea ce inseamna din punct de vedere legal acest lucru? Care sunt legile care reglementeaza munca la domiciliu in Romania?

Dincolo de anumite categorii care sunt interesate in mod special de munca la domiciliu si ma refer aici la categoriile cu dizabilitati fizice care cu greu s-ar putea angaja in alte sectoare, la casnice, studenti, elevi, someri, exista un interes crescut pentru un job la domiciliu si in randul celor care tocmai au terminat studiile si fie nu au gasit un post, fie doresc sa inceapa o afacere la domiciliu in care sa fie proprii lor sefi.

In Romania, munca la domiciliu este reglementata prin Codul Muncii de articolele 105, 106 si urmatoarele.

In linii mari prevederile unui contract de munca la domiciliu nu difera prea mult de un contract de munca obisnuit.

Insa un contract de munca la domiciliu are cateva particularitati:

-Contractul individual de munca va contine precizarea ca angajatul va efectua activitatea la domiciliu.

-Contractul va stabili modul in care angajatorul va putea verifica activitatea angajatului.

-Se va specifica datoria angajatorului  de a asigura/deconta transportul angajatului de la domiciliu spre alte destinatii daca acestea sunt in interes de serviciu.

-Se va preciza faptul ca angajatul isi va stabili singur programul

Grosso modo, un job la domiciliu seamana cel mai mult, din punct de vedere al legislatiei in domeniu, cu un job de birou cu precizarea ca biroul se afla la domiciliul angajatului.

In ceea ce priveste munca la domiciliu in cadrul unei afaceri individuale sau familiale, ea nu este reglementata de alta legislatie aparte ci de obligatiile legale care ii revin oricarei firme sau persoane fizice autorizate.

In momentul de fata se simte o nevoie acuta de programe guvernamentale care sa sprijine si sa reglementeze aceste forme de activitate economica ceea ce inseamna ca pe viitor ne putem astepta la noi masuri legislative in domeniu.

Nevoia unor programe guvernamentale este de data de timpurile pe care le traim.  Baza legislatiei muncii este veche de zeci de ani, nu doar in Romania ci in intreaga lume, ori situatia de azi nu mai este aceeasi ca cea de acum cateva decenii.

A crescut speranta de viata dar a scazut natalitatea, asta inseamna ca sunt prea multi batrani si prea putini tineri, adica prea multi pensionari si prea putini salariati care sa le sustina pensiile, adica sistemul actual de pensii este foarte fragil si seamana cu o schema Ponzi (joc piramidal ) cum a afirmat intr-un interviu pentru Financial Times, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellic.

In aceste conditii munca la domiciliu ar putea fi o alternativa, un debuseu economic important pentru o lume noua incorsetata intr-o mentalitate si intr-un sistem economic invechite.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
 1. Petre Răspunde
 2. PETRUTA Răspunde
  • Adrian Răspunde
 3. Fogarassy Bela Răspunde
 4. iuli Răspunde
 5. nicoleta Răspunde
  • Dan Răspunde
 6. dolars.hi2.ro Răspunde
 7. livia Răspunde
  • alex Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.