Idei inteligente de munca la domiciliu

Vreti sa incepeti o afacere la domiciliu in viitorul apropiat, dar sunteti in pana de idei? Sau pur si simplu vreti sa stiti din ce mai fac altii bani?

Traim in epoca vitezei si a informatiei, unde tehnologia si ideile se schimba cu o viteza ametitoare de la un an la altul. Aceste schimbari aduc cu ele noi idei si oportunitati de afaceri pentru cei ce reusesc sa se adapteze si sa tina pasul cu noile tehnologii.

Daca v-am starnit curiozitatea si vreti sa aflati care sunt cele mai noi idei de activitati profitabile la domiciliu, cititi randurile de mai jos.

Dar sa trecem direct la subiect.

Aplicatii pentru iPhone

Isteria numita iPhone a creat o adevarata industrie pe orizontala in ceea ce priveste aplicatiile dar si site-urile care au ca tematica tot ce tine de acest gadget.

Asa cum s-a intamplat la vremea lor cu computerele si sistemele lor de operare, cand au aparut o serie de programatori anonimi care au creat programe si aplicatii pentru computer, multi dintre ei ajungand milionari de pe urma vanzarii creatiilor lor, la fel pare sa se intample si acum cu aplicatiile pentru iPhone create de programatorii amatori.

Deja a aparut o intreaga lista de tineri pasionati de tehnologie care au creat aplicatii premium (adica contra-cost) pentru iPhone. Cel mai tanar dintre ei este un copil de 9 ani din Singapore dar cel mai cunoscut este Spencer Costanzo (foto stanga), din Princeton, New Jersey care, la doar 18 ani a dezvoltat o multime de aplicatii iPhone.

Profitand de faptul ca putini sunt cei care stiu sa creeze o aplicatie iPhone, tanarul adolescent si-a lansat propria afacere, pe numele ei Malibu Apps, care a incheiat anul cu un profit de peste 100 000 de dolari.

Modelele 3D

Este o tehnologie avangardista despre care unii experti spun ca va fi urmatoarea industrie de miliarde de dolari.

Modelele 3D pot fi realizate pe computer cu ajutorul unor programe speciale.

Creatorii lor isi pot pune in valoare talentul si isi pot vinde produsele 3D care sunt la mare cautare de catre producatorii de jocuri pe calculator, de arhitecti, de advertiseri etc.

Exista o gama larga de aplicatii in care sunt folosite aceste modele 3D, de la hartile Google Earth, in scop publicitar, pana la planuri virtuale de arhitectura, filme, „lumi” virtuale etc. Insa pentru a fi folosite, cineva trebuie sa le produca.

Preturile pentru aceste creatii virtuale variaza de la cativa dolari pana la cateva sute de dolari, in functie de complexitate si rafinament.

Insa lumea 3 D este abia la inceput de drum, in viitorul nu prea indepartat, imprimantele 3 D vor fi la fel de raspandite si banale ca o imprimanta din zilele noastre, la fel filmele si fotografiile 3D.

O lume noua sta sa inceapa iar cei care sesizeaza schimbarea sunt si cei care au sansele cele mai mari sa profite de pe urma ei, cum de altfel s-a intamplat mereu in istorie.

Afacerile online

Au fost si vor ramane afaceri accesibile pentru micii antreprenori, cata vreme va exista internetul.

Aproape oricine isi poate lansa propriul blog, pe un subiect incitant, care il pasioneaza, si sa incerce sa transforme totul intr-o afacere mass-media in toata regula, cu angajati si cu venituri din publicitate, intocmai dupa modelul, de acum, clasicelor televiziuni sau publicatii.

Internetul va continua sa schimbe modul in care se creaza si se livreaza informatiile, luand puterea din mainile unor trusturi de presa si dand-o oamenilor simpli, cu doar cateva clickuri.

Mijloacele de monetizare ale unui blog sunt diverse, insa in primul rand se bazeaza pe vanzarea de spatiu publicitar.

Unii bloggeri de top, care sunt deosebit de apreciati, isi permit chiar sa taxeze vizitatorii cu un abonament anual, pentru a le da acces la articole complete.

Asa este cazul lui Andrew Sullivan (foto stanga), de 49 de ani, blogger englez, stabilit in SUA, care, in doua zile a castigat peste 340 000 de dolari numai din abonamentele cititorilor, dupa ce a anuntat ca va introduce acest sistem cu taxa (19,99$ pe an).

Blogul sau se numeste The Daily Dish, temele abordate sunt din domeniul politic, social si cultural.

Nu toate articolele necesita abonare pentru a fi citite integral, doar cele care sunt considerate cele mai incitante.

Pentru promovare ofera acces gratuit la anumite articole cu plata daca sunt promovate pe retelele de socializare de utilizatorii abonati.

Insa cazul lui este unul relativ izolat, marea majoritate a bloggerilor pentru care blogging-ul este mai mult decat o pasiune, isi castiga banii din reclama (de regula prin Google Adsense, alte agentii online de publicitate sau vanzarea directa de servicii publicitare precum bannerele si advertorialele).

Daca insa nu sunteti atras de tehnologie si web, va puteti pune in valoare talentul si pasiunile in alte idei de munca la domiciliu, idei ca cele de mai jos:

Sapunuri de lux facute in casa

Cu putina pasiune, indemanare si cunostinte elementare de chimie, aproape orice gospodina isi poate produce in casa propriile sapunuri naturale, de lux (si multe o si fac, atat pentru uz propriu cat ca o afacere).

Ustensilele (castroane, oale si tavite de metal, mixer, manusi de plastic, ochelari de protectie etc.) si materia prima (grasime, soda caustica, uleiuri, petale de trandafir, diverse fructe etc.) se gasesc in comert la preturi accesibile.

Iti mai trebuie doar un spatiu adecvat, fie in aer liber intr-un sopron, fie un spatiu bine aerisit (pentru ca vaporii rezultati in urma proceselor chimice sunt toxici).

In linii mari se prepara un amestec de soda caustica dizolvata in apa si uleiuri amestecate cu fructe sau esente de fructe, se fierbe iar crusta obtinuta se lasa spre saponificare, in tavite metalice, in jur de o saptamana.

In functie de esentele si culorile adaugate se poate obtine o paleta larga de forme, culori si esente de sapunuri naturale de lux care se pot vinde cu preturi de 10-15 lei bucata.

Este o afacere profitabila atat in lume cat si in Romania, unde aceasta industrie a sapunul de casa are toate sansele sa fie reinventata, de la clasicul sapun de casa al bunicii, la sapunuri sofisticate si in acelasi timp sanatoase si naturale.

Insa nu doar sapunurile pot si produse in casa ci si alte produse de baie si ingrijire corporala, de exemplu:

Parfumuri produse in casa

Cu totii stim cat de scumpe pot ajunge unele parfumuri si banuim cate milioane de dolari se invart pe aceasta piata din lumea intreaga. Insa putini stim ca un parfum se poate produce si in casa!

Cu ajutorul unor recipiente din sticla, alcool etilic, apa distilata si diverse esente din plante, se poate obtine un amestec ce se lasa la macerat 48 de ore, cu ajutorul caruia va puteti crea propria linie de parfumuri.

Esentele obtinute sunt la fel de variate ca si materia prima: esente de brad, de lavanda, de menta, de citrice, trandafiri etc.

Dar ca orice afacere bazata pe productie, nu este de ajuns doar sa creezi produsul in sine, ai nevoie si de marketing.

Din fericire piata parfumurilor facute in casa este aproape inexistenta in Romania, cu un site web si cateva articole in ziare iti poti crea destul de usor un brand in domeniu.

In timp, poti chiar sa te gandesti sa construiesti o franciza in jurul propriilor tale produse, asa cum au facut la vremea lor creatorii celebrei francize cu cosmetice, Avon.

Lumanari de casa

Lumanarile, parfumate sau nu, pot fi un alt produs artizanal realizat in propria locuinta, produs ce poate fi fructificat intr-o afacere la domiciliu.

Au descoperit asta si Wendi si David Kast, un cuplu de britanici, care, pornind de la un hobby, si-au lansat in 2001 propria afacere cu lumanari de casa.

Principalul mijloc de promovare si vanzare a produselor celor doi, este site-ul ContemporaryCandles.com pe care l-au si creat in acest scop.

Ceara de calitate, uleiuri parfumate, vase metalice, sursa de caldura si restul echipamentelor si al materiei prime sunt ceva mai scumpe decat cele necesare producerii unor sapunuri sau uleiuri de casa.

Asa cum marturisesc si sotii Kast, creativitatea si ingeniozitatea sunt esentiale pentru succesul unei astfel de afaceri, lumanarile in cele mai neobisnuite forme si cu esente rare sunt cele mai cautate in preajma sarbatorilor, fiind ideale pentru cadouri.

In Romania pretul unei lumanari „de lux” poate ajunge si la 20 de lei in timpul sarbatorilor de iarna.

Daca locuiti la curte si va plac animalele de casa, ori pur si simplu sunteti pasionat de natura si doriti in acelasi timp sa lucrati la domiciliu, va puteti transforma pasiunile in afaceri cu ajutorul ideilor de mai jos.

Acvaponia

Este o forma de agricultura revolutionara care presupune cresterea legumelor fara sol.

Radacinile legumelor pot creste pe un pat artificial sub care se afla apa de acvariu, bogata in azot si alte substante nutritive (datorita dejectiilor pestilor de acvariu).

Nu necesita costuri mari iar principalul avantaj este ca nu ai nevoie de o gradina pentru a produce legume bio, ci doar de niste acvarii.

Culturile acvaponice sunt aproape inexistente pe piata romaneasca, ceea ce constituie un alt mare avantaj pentru cei care doresc sa inceapa o astfel de productie.

Despre acvaponie si principiile dupa care aceasta functioneaza, am mai vorbit intr-un alt articol, motiv pentru care nu vom mai relua discutia aici.

Crestere animale exotice

Pesti exotici, pasari, patrupede de rasa al caror pret poate ajunge si la cateva mii de euro bucata.

In functie de pasiunea si de spatiul disponibil, va puteti gandi la un petshop cu animale deosebite sau, dupa caz, la adevarate crescatorii de pauni, ponei, vipere, struti etc.

Piata unor astfel de afaceri, cu animale exotice, este una scupa si exclusivista, cu putini clienti. Tocmai de aceea este aproape obligatoriu sa fiti unul dintre impatimiti si unul dintre putinii specialisti in domeniu.

Slabiciunea acestei piete este in acelasi timp si punctul ei forte, un numar mic de crescatori inseamna preturi mai mari la vanzarea animalelor.

Este cea mai scumpa afacere dintre toate ideile de munca la domiciliu prezentate mai sus, necesitand cele mai mare investitii.

Ideile prezentate mai sus, fie ca sunt din domeniul tehnologiei, al artizanatului sau al agriculturii, au toate un numitor comun: vin in intampinarea unor nevoi noi, generate de schimbarile majore cu care ne intampina acest inceput de secol si de mileniu, schimbari care nu au cum sa nu produca efecte si asupra mediului de afaceri dar si asupra micro-economiilor gospodaresti.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.