Am poluat si spatiul cosmic

Potrivit NASA, orbita Pamantului este plina de gunoaie. Aproximativ 22 000 de obiecte mari (adica reperate de radar) si sute de mii de alte corpuri mai mici de un cm se rotesc in jurul planetei ridicand serioase probleme pentru sateliti si nave spatiale.

„Am pierdut controlul mediului” declara Donald Kessler, fost sef al Academiei Nationale de Stiinta din SUA si savant al NASA.

De unde provin aceste deseuri spatiale?

Ele sunt rezultatul activitatii umane in cosmos, in cei peste 50 de ani de la cucerirea spatiului cosmic, de cand rusii au lansat primul satelit si pana in ziua de azi, resturile unor fragmente de sateliti, nave spatiale, componente, deseuri de tot felul, s-au tot acumulat pe orbita Pamantului pana ce au dus la formarea unei adevarate centuri de gunoaie spatiale.

Numai in 2007, testarea rachetei anti-satelit de catre China, prin explozia creata pe orbita Pamantului, a lasat in spatiul peste 100 000 de fragmente rezultate dupa deflagratie.

De ce sunt periculoase?

Desi multi isi imagineaza ca aceste obiecte ne pot cadea in cap la un momentdat, nu acesta este adevaratul pericol. Daca ar fi atrase inapoi pe Pamant,  sansele ca este sa si ajunga la sol sunt aproape nule. Datorita frecarii cu aerul si a temperaturilor din stratosfera, ele ar arde, s-ar dezintegra si nu ar ajunge sa provoace pagube la sol.

Pericolul insa este altul, ele ar putea lovi satelitii si navele cu echipaj uman. Ganditi-va cum ar fi sa ramanem fara telefonie mobila, fara cablu TV sau fara Internet, toate acestea si multe alte cuceriri tehnologice nu ar fi posibile fara existenta satelitilor.

De aceea sunt propuse o serie de solutii pentru curatarea orbitei terestre de aceste obiecte abandonate.

S-au avansat mai multe solutii ipotetice, colectarea acestor obiecte cu ajutorul unor magneti uriasi, cu ajutorul unor harpoane sau chiar a unor echipamente asemanatoare plaselor de pescuit, insa toate acestea sunt in acest moment doar la stadiul de discutii.

Singurul pas concret care s-a facut in combaterea poluarii spatiului cosmic, a fost asumarea unor angajamente din parte puterilor care efectueaza zboruri spatiale de a limita cantitatea de deseuri eliminate in spatiu insa gestul Chinei din 2007, de acum 4 ani, a dovedit ca nici macar aceste angajamente nu sunt foarte eficiente.

Ca o paranteza, obiectele care orbiteaza necontrolat in jurul Terrei, ar putea fi un raspuns la asanumitul fenomen OZN. Daca se intampla sa vedeti pe cerul noptii (sau al zilei), diferite obiecte luminoase care se misca haotic, explicatia ar putea fi mult mai putin senzationala. Poate fi unul din zecile de mii de gunoaie spatiale care a fost atras de Pamant si care arde in atmosfera.

Imi cer scuze daca concluzia personala de la finalul articolului i-a dezamagit pe fanii fenomenului OZN :).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. claudiu Răspunde
  2. danny Răspunde
    • alex Răspunde
      • Valentin Răspunde
  3. Simona Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.