Oamenii de stiinta, intrigati de niste sfere prelucrate acum 1,4 milioane de ani
Pietre ciudate in forma de sfera, vechi de 1,4 milioane de ani, descoperite in Israel, fac obiectul unui studiu atent din partea arheologilor. Aceste artefacte preistorice starnesc curiozitatea si ridica semne de intrebare cu privire la utilizarea lor zilnica.
La mijlocul paleoliticului inferior, in urma cu 1,4 milioane de ani, oamenii preistorici sculptau obiecte sferice curioase. Aceste sculpturi, descoperite in timpul sapaturilor de la Ubeidya, in Valea Iordanului din Israel, au ridicat semne de intrebare in comunitatea de cercetatori si istorici. Desi initial s-a crezut ca sculpturile s-au erodat natural si astfel au aparut formele sferice, nu este asa. Intr-un studiu publicat pe site-ul Royal Society, academicienii afirma ca acestea au fost sculptate de hominizi din Paleoliticul inferior.
Pietre sferice artificiale
Pesterile preistorice din Ubeidiya, descoperite in 1959 in apropierea lacului Tiberiada, au gazduit ramasite umane si diverse artefacte preistorice timp de sute de mii de secole. In timpul diferitelor sapaturi, arheologii au scos la iveala faimoasele sfere de calcar. Cercetatorii au inceput de curand sa se intrebe cum au fost sculptate aceste pietre si, mai ales, de ce? Pentru a afla mai multe despre aceste obiecte enigmatice, arheologii au examinat 150 de pietre.
Forma sferica nu a fost rezultatul trecerii timpului, ci a prelucrarii de catre oamenii din paleoliticul timpuriu. Oamenii de stiinta au remarcat dimensiunea neregulata si rudimentara a majoritatii artefactelor. Cioplitorii preistorici foloseau o tehnica numita „presiune”, care le permitea sa taie aschii de piatra prin apasarea puternica pe o piatra.
Unelte ciudate, proiectile sau mobilier preistoric?
Existenta acestor roci sferice i-a bulversat pe oamenii de stiinta. Inca de acum 1,7 milioane de ani in Africa se construiau diverse tipuri de unelte. Una dintre cele mai raspandite este toporul.
Cu toate acestea, in ceea ce priveste sferele din Ubeidiya, nu exista dovezi care sa sugereze ce scop au avut. Unul dintre principalii autori ai studiului, Antoine Muller, cercetator in cadrul Departamentului de Arheologie de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, explica faptul ca persoanele care au taiat pietrele ar fi putut „aprecia geometria si simetria unor astfel de forme”. Exista un alt element care ridica semne de intrebare: proiectarea acestor sfere ar fi fost la fel de complexa ca si confectionarea unor topoare. Pentru unii specialisti, precum Andrew Wilson de la Universitatea Leeds Beckett, pietrele ar fi putut fi facute pentru a fi folosite ca proiectile, dupa cum relateaza site-ul Arkeonews.
Desi acest nou studiu nu ofera un raspuns concret cu privire la utilitatea acestor pietre, el ofera mai multe date despre aceste obiecte ciudate. Multe pietre sferice au fost gasite in diverse situri arheologice din Africa si Asia.
MM
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.