Salariu minim mai mare pentru cei cu studii superioare

ponturifierbintiSalariul minim pentru angajatii cu studii superioare este incepand din 2019 mai mare decat salariul minim brut pe economie stabilit de Executiv prin hotarare de guvern.

Pentru ca deja devine greu sa intelegi, ca simplu angajat, cum sta treaba cu atatea salarii minime in Romania, calculator-salariu.net iti vine in ajutor si iti ofera o serie de lamuriri.

Salariul minim diferentiat pentru salariatii incadrati pe studii superioare este de 2.350 lei si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2019, fiind reglementat prin ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Muncii.

Calculator salariu: Cu cat ramane in mana un angajat pe salariul minim diferentiat pentru studii superioare.

La un salariu minim brut de 2.350 de lei, angajatul va primi un salariu net de 1.413 lei, iar patronul achita un salariu complet de 2.403 lei.

Concret, din salariul brut de 2.350 de lei, salariatului i se retin CAS 25% (588 lei), CASS 10% (235 lei), impozit pe venit 10% (valoarea variaza in functie de deducerea personala).

Ce salariu net incaseaza un angajat cu salariu minim diferentiat pentru studii superioare, in functie de deducerea personala:

  • Deducere pentru nicio persoana in intretinere – 390 de lei; Impozit pe venit – 114 lei; SALARIU NET 1.413 lei
  • Deducere pentru 1 persoana in intretinere – 550 de lei; Impozit pe venit – 98 de lei; SALARIU NET 1429 lei
  • Deducere pentru 2 persoane in intretinere – 710 lei; Impozit pe venit – 82 de lei; SALARIU NET 1445 lei
  • Deducere pentru 3 persoane in intretinere – 870 lei; Impozit pe venit – 66 de lei; SALARIU NET 1461 lei
  • Deducere pentru mai mult de 4 persoane – 1190 de lei; Impozit pe venit – 34 de lei; SALARIU NET 1493 lei
  • Calculator salariu: Cine poate beneficia de salariul minim pentru studii superioare

Salariul minim diferentiat pentru angajatii cu studii superioare este mai mare decat salariul minim pe economie pe tara, de 2080 de lei brut (1263 net). Legea nu obliga angajatorii sa plateasca toti salariatii cu studii superioare cu suma de 2.350 de lei doar pentru că au o diploma. Acest nivel de salarizare se aplica doar pentru cei care au un an vechime si care lucreaza in domeniul pentru care s-au specializat.

Stabilirea unui salariu minim diferentiat in functie de studiile superioare este o masura menita sa faciliteze accesul in piata muncii pentru domeniile dificile. Pragul de vechime de un an domeniu este menit sa justifice marirea salariului minim prin deprinderea de competente in domeniu si, totodata, este un ajutor si pentru absolventii de studii superioare care riscau sa fie exclusi de la angajare doar pentru ca salariul de incadrare ar fi putut fi considerat prea mare de angajatori pentru o persoana fara experienta.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.