Șampanie: patru mituri despre o băutură cunoscută la nivel mondial

Șampanie patru mituri despre o băutură cunoscută la nivel mondialCe a făcut ca un vin simplu cultivat într-o regiune viticolă destul de mediocră să fie una dintre cele mai cunoscute băuturi din lume azi? Cum a dobândit șampania un asemenea prestigiu, devenind elementul suprem al sărbătorilor la nivel mondial? Nicio nuntă, afacere, eveniment sportiv sau expoziție de artă nu ar fi completă fără ea. Faima nemuritoare a șampaniei este, de fapt, produsul a patru mituri fondatoare.

Mitul originii

Inițial, regiunea Champagne din Franța era mai cunoscută pentru lână decât pentru vinul său. Cea mai nordică regiune viticolă din Franța, nu a fost considerată adecvată pentru producerea de vinuri de înaltă calitate. De fapt, vinurile locale erau adesea oferite ca un cadou promoțional clienților comerțului cu lână. Călugării benedictini au fost cei care au început să îmbunătățească calitatea vinurilor din regiunea Champagne, vânzându-le pentru a-și finanța mănăstirile. Contrar credinței populare, totuși, călugării nu au „inventat” șampania. Abia mult mai târziu, Pierre „Dom” Pérignon (1635–1713), conducătorul unei mănăstiri din Reims, a fost integrat în mitul originii, ca parte a unei strategii de marketing deliberate pentru a evidenția noțiunile de moștenire, autenticitate și tradiție asociate cu șampania și să-și asigure locul pe o piață din ce în ce mai competitivă.

Mitul opulenței

Al doilea mit care a crescut în jurul șampaniei este cel al opulenței. Faptul că șampania este văzută și comercializată ca un produs de lux este rezultatul unei fericite coincidențe, datând încă din anul 496. Clovis, regele francilor, a fost botezat în credința creștină la Reims, casa șampaniei. Din acel moment, tradiția dicta ca toți regii francezi să fie încoronați la Reims, iar încoronările au fost însoțite de sărbători somptuoase, în care vinul local, șampania, curgea în voie. Această tradiție explică de ce șampania este cunoscută ca o băutură festivă, sorbită de cei cu privilegiu. Iar tu poți comanda cea mai bună șampanie de pe boozetown.

Mitul național

În 1789, revoluția franceză și ghilotina ei au întrerupt legătura dintre șampanie, monarhi și aristocrați. Cu toate acestea, revoluția a dus la al treilea și poate cel mai puternic ciclu de creare de mituri, asociind direct șampania cu „sufletul” și caracterul noii Republici Franceze. Șampania câștigase deja destul renume pentru a fi văzută ca un simbol național. Șampania devenise nu numai „reflecția strălucitoare a națiunii noastre”, conform cuvintelor celebre ale lui Voltaire, ci și „cea mai glorioasă expresie” a civilizației franceze. În timpul Imperiului Francez, Napoleon a folosit vinul pentru a-l ajuta să creeze o nouă societate burgheză. Jean-Rémy Moët a stabilit Moët în Statele Unite, atrăgând un nou set de clienți, inclusiv președintele George Washington însuși.

Mitul modernității

De la începutul anilor 1900, publicitatea la șampanie a căpătat simbolismul modern. În timpul Belle Epoque, reclamele pentru șampanie prezentau adesea minuni moderne care au uimit clasa de mijloc în creștere – nave cu aburi, baloane cu aer cald, automobile, avioane și multe altele. A devenit omniprezent la lansările navelor și la călătoriile transatlantice, inclusiv pe Titanic, și la încheierea tranzacțiilor comerciale. În vremurile contemporane, James Bond, Audrey Hepburn și, mai recent, Beyoncé și soțul ei Jay Z au fost asociați cu miturile și istoria din jurul șampaniei.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.