Simboluri oculte

De cate ori nu ati auzit vorbindu-se despre simboluri masonice, simboluri oculte sau simboluri satanice, poate chiar le-ati recunoscut la TV, in mass-media, pe anumite cladiri, facute de anumite personalitati, etc. Iata in acest articol cateva dintre ele, intelesul lor si cateva explicatii sumare.

Simbolurile sunt semne si reprezentari care contin un mesaj ascuns, cunoscut de o anumita categorie de oameni (de obicei de cei care impartasesc o anumita ideea sau credinta). La fel ca ideile si credintele pe care le reprezinta, anumite simbiluri pot avea o connotatie pozitiva iar altele una negativa. Mai mult, un simbol poate avea connotatii diferite de la o cultura la alta sau in functie de bazele dupa care se face interpretarea lor.

Ochiul Providentei

preluata de pe http://www.eye-floaters.info/news/images/eye-of-providence.jpg

In mod gresit mai este numit si „ochiul lui Horus” fiind confundat de necunoscatori cu o hierogliefa egipteana ce poarta acest nume.

Este un simbol care are valente usor diferite in masonerie si in crestinism. Desi mult il numesc „ochiul lui Horus” dupa o hieroglifa egipteana, asemanarea dintre cele doua semne este minima.

In crestinism reprezinta ochiul atotvazator al lui Dumnezeu, ochiul de care nu poti sa te ascunzi. Triunghiul care il incadreaza reprezinta Sfanta Treime (triunghiul avand 3 laturi dar in acelasi timp constituind un intreg).

Este folosit si in masonerie dar asta nu inseamna ca este un simbol specific doar masonilor, masoneria a preluat de-a lungul timpului multe simboluri, unora dandu-le interpretari proprii.

Mano cornuta

preluata de pe http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Gesture_raised_fist_with_index_and_pinky_lifted.jpg/220px-Gesture_raised_fist_with_index_and_pinky_lifted.jpg

Sau mana cu coarne, este un simbol foarte raspandit in ziua de azi mai ales in mediile rock, havy metal sau in cultura pop. Simbolul ei este unul negativ fiind reprezentarea stilizata a zeului Pan care in crestinism este considerat un avatar antic al lui Satana.

Legatura dintre rock si satanism este destul de mediatizata. Asta nu inseamna ca toti rockerii sunt satanisti sau ca cine asculta o astfel de muzica este posedat 🙂 . Atata timp cat suntem suficient de maturi incat sa alegem ce sa ascultam, ce trupe sa simpatizam sau ce modele sa ne alegem, putem face diferenta intre melodii si mesajele pe care le transmit.

Revenind la simbolistica manii incornorate si la paralela Pan – Satana, Pan era in mitologia greaca zeul muzicii rustice si era infatisat avand coarne si copite de capra.

Zeul Pan:

preluata de pe http://www.theoi.com/image/Z22.3Pan.jpg

In crestinism, zeii vechilor religii nu sunt altceva decat demoni care i-au inselat pe vechii pagani sa ii venereze ca zei. De altfel reprezentarea clasica a lui Satan nu este altceva decat imaginea antica a zeului Pan.

Cum Pan era zeul muzicii nu a fost decat un pas ca rockerii de azi sa il considere patronul lor dar in acelasi timp Pan e identificat cu Satan, de aici si apropierea anumitor rockeri de satanism si simbolistica de rigoare.

Mai multe despre legatura dintre satalism si rock, gasiti aici.

Asta nu inseamna ca ori de cate ori cineva face acest semn este automat mason, satanist sau face parte din Iluminati 🙂 . Pur si simplu se intampla sa faci acest gest si involutar sau lasandu-te dus de curent (dintr-o mare de tineri care asista la un concert rock si isi imita idolii, foarte putini sunt cei care cunosc adevarata simbolistica a acestui gest), la fel se intampla si cu anumiti politicieni sau persoane publice. Nu e cazul sa devenim paranoici.

 

Pentagrama

preluata de pe http://images.mylot.com/userImages/images/postphotos/2173543.jpg

Un simbol de asemeni asociat cu satanismul si ocultismul dar care nu este unul exclusiv satanic/ocult. In antichitate era utilizata in Mesopotamia ca simbul pentru unghiuri si ca reprezentare a cuvantului sumerian  „UB”, in Grecia Antica era simbolul zeitei Hygeia si simboliza sanatatea si perfectiunea.

A fost adoptat de masonerie (unde reprezenta sigiliul lui Baphomet, un alt nume pentru Satana), ocultism, satanism si alte culte moderne fiind popularizat in zilele noastre ca un simbol negativ.

Semiluna si steaua

preluata de pe http://www.religionfacts.com/islam/images/symbols/crescent-200.gif

Un simbol foarte raspandit, chiar daca azi il asociem aproape exclusiv cu islamul, simbolul se regaseste in heraldica romaneasca si europeana in general, uneori alaturi de soare.

Stelele, luna si soarele sunt simboluri universale, astrele captivand imaginatia tuturor popoarelor fara sa fie nevoie sa se influenteze unii pe altii. Din aceasta cauza simbolistica astrelor este foarte diversa, de la o cultura la alta, si in timp a evoluat si s-a modificat.

Stema Moldovei, se observa semiluna si steaua (care e chiar o pentagrama):

preluata de pe http://stemaromaniei.files.wordpress.com/2009/04/coat_of_arms_of_moldavia-stema-moldovei.png?w=450&h=500

In spatiul european si islamic, simbolul lunii si a stelei pare sa fi fost preluat din mitraism si alte culte orientale iar simbolul soarelui isi are originea in religiile pagane greco-romane.

Crucea intoarsa

Este cunoscuta aproape exclusiv ca simbol satanic fiind folosita de pusti teribilisti, adesea sub influenta drogurilor, adepti declarati ai satanismului. Simbolistica ei in satanism este usor de ghicit, vrand sa fie o insulta la adresa simbolului crestin.

In realitate insa, crucea rasturnata era folosita in vechime si in crestinism fiind crucea pe care a murit sfantul apostol Petru, purtand numele de „crucea sfantului Petru” de aceea se mai intalneste si azi in anumite biserici dand noi motive adeptilor teoriei conspiratiei sa nascoceasca teorii care de care mai socanta.

Crucea sfantului Pentru (pe un edificiu catolic):

preluata de pe http://farm4.static.flickr.com/3624/3547394160_9404bf5c9c.jpg

 

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai raspandite simboluri pe care le intalnim in zilele noastre, in cultura stradala, in muzica, arhitectura sau in mass-media. Multi le folosesc inconstient sau din teribilism in timp ce o mana de initiati le cunosc originea si simbolistica iar altii pur si simplu le interpreteaza gresit sau supraliciteaza importanta lor dand nastere la adevarate fobii ale lumii moderne.

In concluzie, simbolurile pot avea semnificatii diferite, nu toate simbolurile „satanice” sau „masonice” sunt neaparat incarcate de connotatii negative pentru ca si masonii si cultele satanice sau Wica au preluat la randul lor simboluri mai vechi, mai mult, unele pot avea connotatii si intelesuri diferite.

Nu este cazul sa devenim paranoici atunci cand le intalnim. Desi de multe ori membrii masoneriei isi semnalizeaza prin gesturi si simboluri prezenta pentru alti masoni, nu inseamna ca daca vedem in biserica Ochiul Providentei, numit gresit si „ochiul lui Horus”, se intampla ceva necurat sau e vreo conspiratie la mijloc.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.