Spalarea Creierului

Spalarea creierului este o sintagma popularizata in a doua jumatate a secolului trecut si care desemneaza procesul prin care unui individ sau unui grup de indivizi le sunt schimbate ideile si valorile prin manipularea informatiei si a unor tehnici psihologice specifice.

spalarea creierului

Mai jos prezentam cateva tehnici folosite pentru spalarea creierelor de catre regimurile totalitare, trusturi mass-media, spoturi publicitare, partide, etc.

In primul rand trebuie stiut ca fenomenul de spalare al creierelor foloseste niste legi psihologice, ca si hipnoza cu care de altfef are foarte multe in comun, in ideea ce a manipula, de a livra sugestii si in final de a dicta si controla faptele si actiunile unei persoane sau ale unui grup de persoane.

Principalele tehnici folosite sunt: controlarea informatiei pe care subiectii o primesc. Daca i se repeta acelasi lucru de mai multe ori si din surse diferite, atunci acea informatie capata in timp statutul de certitudine.

Presiunea grupului. Omul este o fiinta sociala, individul simte nevoia de apartenenta la un grup, daca grupul are o anumita parere sau convingere, individul tinde sa se ralieze ei din dorinta naturala de a fi acceptat de grup. Acesta este motivul pentru care de multe ori, manipulatorii isi izoleaza grupul de adepti, ii ia din sanul familiei si al societatii normale si cauta sa-i izoleze si sa le taie contactul cu exteriorul. Este o tehnica folosita mai ales de sefii unor secte gen MISA, grupari asa-zis neo-pagane, etc.

Denuntarea valorilor anterioare. Atacarea constanta a vechilor valori ce se doresc schimbate, denuntarea si demonizarea lor este o alta tehnica de spalare a creierului. A fost folosita cu precadere de regimurile totalitare ce denuntau si ponegreau sistematic valorile capitaliste, monarhia sau Biserica. Erau tocmai acele valori pe care doreau sa le inlocuiasca din inimile oamenilor cu „valorile” comunist-ateiste.

Aceeasi tehnica este folosita si de regimurile de azi sau de mass-media pentru a determina indivizii sa renunte la anumite valori si practici deranjante (cum ar fi ideea de economisire, ideea de a nu avea datorii, si alte astfel de idei extrem de daunatoare pentru profiturile Mall-urilor sau ale bancilor).

Derutarea. Folosirea unor texte incalcite pentru a incuraja acceptarea unor ineptii si respingerea logicii in anumite texte de doctrina.

Dezinhibarea. Incurajarea unui comportament necontrolat, ca al unui copil pentru ca apoi subiectul sa poata si educat si dirijat tot ca un copil. Aceasta tehnica este folosita azi in mass-media.

Abuz verbal. Bombardarea subiectului cu un limbaj abject si ofensator. Este o tehnica de spalare a creierului de natura coercitiva, era folosita in inchisorile de „reeducare” din regimurile totalitare.

Lipsirea de somn si de odihna. De asemeni o tehnica folosita in inchisorile unor regimuri totalitare. Este menita sa creeze dezordine interioara si vulnerabilitate psihica.

Repetarea. Repetarea acelorasi informatii si leit-motive cu diverse ocazii (la scoala, in presa, la sedinte), dupa pricipiul „o minciuna spuna de multe ori devine adevarata”.

In linii mari astea sunt principalele tehnici de manipulare si spalare a creierelor, feriti-va de ele si fiti atenti atunci cand cineva incearca sa le foloseasca impotriva voastra. Nu va lasati pacaliti!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.