Va aduce 2016 colapsul economiei chineze?
Semne bune anul nu prea are pentru economia chineza intrata deja in al doilea an de probleme. Cei care vedeau o inevitabila dominatie economica a Chinei la nivel planetar vor trebui sa mai astepte.
Caderea recenta a bursei din Shanghai este doar ultimul dintr-o lunga lista de simptome ale crizei care cuprinde economia chineza.
In ciuda propagandei oficiale care anunta la sfarsitul lui 2015 ca factorii de decizie din China au pregatit un plan de solutionare a problemei, e limpede ca acest plan nu exista.
Nici macar oamenii de afaceri chinezi nu iau de bune afirmatiile oficialilor si isi scot banii din tara pregatindu-se de tot ce e mai rau.
Ce se intampla cu economia Chinei?
Printre investitorii la bursa exista o zicala: „copacii nu cresc pana la cer”. Este o metafora potrivita pentru situatia Chinei.
Miezul problemei il constituie modul in care statul/partidul unic a inteles sa intervina in economie in ultimii 20 de ani de asa-zis capitalism rosu.
Preturile, dobanzile, intregul sistem financiar intern este controlat de stat prin reprezentantii lui centrali si locali, dupa interesele oligarhiei apropiata de partidul comunist chinez si nu de regulile unei piete libere.
In acest mod s-au construit poduri care duc nicaieri, infrastructura si alte investitii publice de utilitate indoielnica, pierderile fiind mascate prin inflatie si imprumuturi bancare nerentabile.
La fel s-au construit porturi, fabrici, orase intregi dar si miracolul economic chinezesc, doar ca profiturile nu acopereau imprumuturile, fiind nevoie de noi si noi imprumuturi, ca intr-o uriasa schema Ponzi.
Datoria externa a Chinei a crescut de la 7 trilioane de dolari in 2007, la 28 trilioane de dolari in 2015.
Situatia a fost agravata si de scaderea cererii la export pentru produsele „made in China” dar si de transformarile prin care a trecut societatea chineza in ultimele doua decenii, transformari care au dus la cresteri salariale, cresteri care au avut un impact negativ asupra profitabilitatii exporturilor.
Toate aceste fenomene au dus la scaderea productiei, scaderea cererii de materii prime, scaderea cererii pe piata imobiliara, pe scurt, la contractia economiei chineze.
Si fenomenul va continua.
O noua criza mondiala ce vine din China?
Bineinteles ca in lumea globalizata in care traim, ceea ce se intampla cu economia chineza are repercursiuni la nivel mondial.
In primul rand vor suferi acele economii care sunt strans legate de cea chineza. Adica cele din Argentia, Brazilia, Australia, etc. Acestea sunt tarile care exporta materii prime in China si care vor fi cele mai afectate de un eventual colaps chinezesc.
De asemeni vor fi afectate economiile tarilor asiatice.
Efectele asupra economiei americane sau europene sunt insa mai greu de prevazut. Pe deoparte multe companii americane si europene au investit in China, pe de alta sunt multe alte companii occidentale pentru care firmele chinezesti sunt competitori importanti si o cadere a acestora ar avea efecte pozitive.
Nu trebuie uitata nici criza asiatica din anii `90 cand, desi multi analisti economici prevedeau efecte negative asupra economiilor americana si europene, in realitate s-a dovedit a fi exact pe dos, economiile occidentale profitand de criza asiatica pentru a-si accelera propria crestere.
Ramane de vazut daca factorii de decizie din China vor putea reorienta economic colosul rosu sau daca se vor reintoarce la statutul de tara a lumii a 3 a, de unde au plecat acum 25 de ani.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.