Daniel Ludwig – miliardarul invizibil

Cine l-ar fi intalnit pe strazile din Manhattan, cu greu ar fi banuit ca in spatele batranelului ce paseste greoi nu se afla vreun pensionar iesit la aer ci unul dintre cei mai bogati oameni din lume care se indreapta, pe jos, fara garzi de corp, fara masina si sofer, spre biroul lui.

Secretomania care il caracteriza il facea sa fie extrem de introvertit, comunica foarte rar cu presa, traia intr-un apartament si ducea o viata mai mult de ascet decat de miliardar, de fapt marea majoritate a locuitorilor din New York (orasul in care a trait Ludwig) nu au auzit niciodata de el.

Povestea averii fabuloase a lui Daniel Ludwig a inceput in copilarie cand Daniel, pasionat de barci si vapoare, a cumparat un motor de barca uzat pentru 25 de dolari.

Toata iarna acelui an tanarul Daniel si-a construit propria barca reparand motorul achizitionat la mana a doua, in vara urmatoare a castigat 50 de dolari (o suma importanta pe atunci) din inchirierea barcii. Nimenu nu si-a imaginat atunci ca era inceputul unei cariere de succes ce il va propulsa pe Daniel Ludwig in topul magnatilor transporturilor maritime.

Mai tarziu Daniel a renuntat la liceu pentru a se angaja in port, pasiunea pentru vapoare si navigatie urmarindu-l intreaga viata. A devenit atat de bun in repararea motoarelor de ambarcatiuni incat la 19 ani avea pe cap o multime de solicitari, mai multe decat ar fi putut sa onoreze, motiv pentru care si-a dat demisia. Avea sa fie ultima lui slujba in postura de angajat.

De acum tanarul Daniel a inceput sa lucreze pe cont propriu prin diferite porturi ale Americii, mesterind la vapoare, uneori castiga binisor, alteori se afla in datorii, la 29 de ani a suferint un accident care ii va provoca dureri de spate toata viata. Spre deoserbire de alti antreprenori de succes, Daniel Ludwig nu a cunoscut succesul in tinerete.

Abia in jurul varstei de 40 de ani Daniel Ludwig a inceput cu adevarat sa-si construiasca averea. A imprumutat bani de la banca pentru a-si cumpara un cargo de transport pe care urma sa-l transforme intr-un vas de transport petrolier (transporturile de petrol erau mai scumpe decat restul). Apoi a inchiriat tancul de petrol unor companii interesate de un astfel de vas iar taxele pe care le incasa de la acele companii ii acopereau rata la banca.

A repetat procesul de mai multe ori pana ce s-a ales cu o flota de vase de transport iar dupa ce fiecare vas si-a platit imprumutul de la banca, banii au inceput sa curga direct in buzunarul lui Ludwig.

Daniel Ludwig pusese astfel pe picioare un sistem care functiona aproape automatizat, banca ii platea vasul, banii obtinuti din inchirierea vasului ii achitau creditul la banca, dupa care ii intrau direct in buzunar.

O alta idee geniala a lui Ludwig a fost aceea de a imprumuta bani nu doar pentru cumpararea de vase ci si pentru constructia lor, insa de acum era deja bine ancorat in domeniul afacerilor maritime.

Anii de dupa razboi au fost o adevarata mina de aur pentru afacerile navale ale lui Ludwig, o multime de nave militare din SUA si Japonia erau vandute la preturi mici si o multime de soldati se intorceau acasa cautand un loc de munca in marina comerciala, fara a avea mari pretentii de salarizare. Astfel in anii `50 Daniel Ludwig a profitat de oportunitatile acelei perioade pentru a investi in Japonia unde a inceput sa construiasca nave de tonaj mare.

Ludwig Daniel a facut aproape totul de unul singur, a avut foarte putini asociati, creditele si sursele de finantare i-au fost asigurate de banca si nu de parteneri sau investitori. Poate si din aceasta cauza a devenit o fire taciturna, secretoasa si care nu prea avea incredere in oameni. De fapt singurul sau interviu pe care l-a dat presei a fost in anul 1957, in revista Fortune. Una dintre putinele fraze care i-au fost consemnate in scris a fost:

„Compania lui Ludwig e plina de angajati competenti si niciun om in plus.”

A ramas un mister pana in 1996 cand a murit.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.