Afacere de 15 miliarde de dolari în lactate

Franţa este ţara unde trăieşte cel mai bogat om al planetei, cea mai bogată femeie şi acum are şi cea mai mare avere făcută din lactate, transmite Bloomberg.

Pe parcursul a trei generaţii, familia Besnier a transformat o mică firmă care producea brânzeturi artizanale în Groupe Lactalis, una din cele mai mari companii alimentare ale lumii. Cei trei fraţi care deţin Groupe Lactalis, Jean-Michel, 55 de ani, Emmanuel, 52 de ani, şi Marie, 42 de ani, au acum o avere combinată de 14,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Averea lor o depăşeşte pe cea a canadianului Lino Saputo, fondatorul producătorului canadian de brânză Saputo, şi cea a americanului Jim Leprino, preşedintele celui mai mare producător mondial de brânză mozzarella, dar este mult mai mică decât cea a magnatului luxului Bernard Arnault, estimată la 205 miliarde de dolari, sau a moştenitoarei imperiului L’Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers, estimată la 94,7 miliarde de dolari.

Averea familiei Besnier este un exemplu al amprentei globale a miliardarilor francezi, care au transformat mici operaţiuni în giganţi industriali prin expansiune şi achiziţii. Franţa a ajuns să domine industria mondială a luxului prin companii precum companii de familie precum LVMH şi Hermes International, în timp ce familia Dassault are un cuvânt de spus în industria aviaţiei iar familia Saades în industria de shipping.

În ultimele săptâmâni au crescut însă presiunile aspra familiei Besniers în contextul inflaţiei accelerate, astfel că guvernul francez i-a încurajat pe producătorii de alimente să reducă preţurile. „Trebuie să vedem acest lucru în supermarketuri în cel mai scurt timp posibil”, a declarat săptămâna trecută premierul Elisabeth Borne.

Inflaţia a dus la o creştere cu 28% a veniturilor Lactalis anul trecut, până la 28,3 miliarde de euro, în timp ce costurile mai mari au redus profitul net cu 14% până la 384 milioane de euro şi marja de profit la 1,4%. Aceste performanţe au făcut din Lactalis a zecea mare companie alimentară din lume, în funcţie de vânzări, devansând rivalul Danone SA dar în urma Heineken NV.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.