Ce este depresia

Depresia apare in urma unui dezechilibru major intre viata pe care o ducem si telurile si nazuintele noastre. Dincolo de explicatiile, medicale, dincolo de genericul stress, cauzele ei se reduc la lipsa unui echilibru interior.

Antidepresivele si tratamentele impotriva depresiei trateaza efectele si nu cauza depresiei iar pentru a putea trata cauza trebuie sa intelegem ce este si cum apare depresia.

Depresia este asociata cu anxietatea si poate lua diverse forme, cea mai comuna este sentimentul de neputinta, de gol interior, sentimentul inutilitatii, al unei renuntari totale, pierderea respectului fata de propria persoana si al capitularii.

In forme grave, depresia poate merge pana la sinucidere.

Asa cum spuneam la inceputul articolului, depresia apare de cele mai multe ori datorita unui dezechilibru intre viata pe care o duci si viata pe care vrei sa o duci.

Datorita depresiei si a delasarii pe care o genereaza, ai putea crede ca nu mai ai vise si asteptari dar daca iti analizezi cu atentie trecutul, vei gasi ingropate pe undeva prin subconstientul tau, vise si nazuinte la care crezi ca ai renuntat dar care s-au transformat in adevarate pietre de moara si in factori care iti creaza sentimentul de ratare si neimplinire.

Care este solutia?

Teoretic sunt doua solutii: fie dezgropi acele vise neimplinite si incepi sa ti le realizezi, fie inveti sa renunti definitiv la ele si sa te multumesti cu ce ai sau sa inveti sa te multumesti cu ce ai.

Prima solutie, cea cu implinirea unor vise din trecut, poate parea usoara dar in realitate se poate dovedi imposibila. Trebuie sa cantaresti bine situatia si sa vezi daca implinirea lor nu cumva ti-ar da viata peste cap sau nu cumva i-ar rani pe cei la care tii.

Daca implinirea unor nazuinte este imposibila, atunci va trebui sa iti reorientezi prioritatile. Va trebui sa inveti sa renunti la himere si vise imposibile si sa devii o persoana realista, sa inveti sa apreciezi ceea ce ai sau sa iti stabileti noi vise mai realizabile.

Secretul unei vieti implinite, in ciuda aparentelor, sta in capacitatea interioara de a-ti controla patimile si de a-ti stabili teluri realizabile.

In filosofia budista, calea spre fericire consta in renuntarea la orice vis, la orice patima si placere, nefericirea fiind generata de dorintele neimplinite, prin urmare fericirea totala ar consta in renuntarea la orice dorinta. La fel si in cea crestina, calea spre mantuire inseamna ruperea de cele lumesti, trecerea lor intr-un plan secund, la stadiul de unelte si nu de scopuri.

Chiar daca nu sunteti o persoana religioasa, lupta impotriva depresiei si calea spre o viata implinita, consta tot in ajustarea dorintelor interioare cu posibilitatile reale de a le implini.

Intr-adevar, asa cum exista saraci deprimati pentru ca nu au cu ce sa-si imbrace copiii, la fel exista oameni instariti deprimati pentru ca nu se pot muta la vila. Sentimentul este acelasi si se naste tot dintr-o neimplinire.

Dincolo de aceste sfaturi generaliste, cheia trebuie cautata in sinea fiecaruia dintre noi, pentru ca fiecare suntem unici, la fel si visele si trairile noastre interioare.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.