Cum sa investesti la bursa fara sa te pricepi

Casele de brokeraj au produse speciale pentru cei care nu doresc sa se implice decizional in tranzactii.
Cei care nu stiu sa faca investitii pe piata de capital, dar si cei care stiu, dar nu au suficient timp pentru a se ocupa de investitii pe bursa pot apela la produsele oferite de unele societati de servicii de investitii financiare (SSIF-uri), concepute exact pentru aceasta categorie de clienti. Investitiile sunt decise de brokeri.

Clientul il imputerniceste pe broker ca pe respectivul cont sa cumpere si sa vanda valori mobiliare in numele lui, fara a avea autorizarea expresa pentru aceste tranzactii. Produsele sunt asa-numitele conturi discretionare. Numai unele dintre SSIF-uri au un astfel de produs, iar unele societati impun si o suma minima pe care clientul trebuie sa o investeasca pe bursa.

Investitia minima

SSIF Broker, una dintre societatile care ofera acest produs, nu a stabilit o suma minima pentru cei care vor sa deschida un cont discretionar. „Poate sa vina si cu 1.000 de lei, problema este sa avem ce cumpara de ei”, afirma unul dintre brokerii societatii.

Un alt SSIF, KD Capital Management, accepta deschiderea unui astfel de cont daca clientul vine de acasa cu cel putin 2.000 de euro (echivalentul a 7.000 de lei). Acest cont este si unul de acumulare, KD Capital Management recomandand cresterea sumei investite pe bursa cu o suma de cel putin 50 de euro pe luna (echivalentul a 175 de lei).

„Daca in unele luni investitorul nu vine cu aceasta suma, nu este nicio problema”, afirma insa Cornel Stanciu, senior broker la acest SSIF. Totodata, investitorilor li se recomanda sa mentina banii in cont pana in momentul in care suma ajunge cel putin la echivalentul a 10.000 de euro.

Un alt SSIF ai carui brokeri se ingrijesc in totalitate de investitiile clientilor lor este EstInvest. Acest serviciu nu este oferit de toate filialele societatii.

De exemplu, clientii din Bucuresti nu pot accesa acest serviciu, dar cei din Focsani il au la dispozitie. Suma minima este de 10.000 de lei noi (echivalentul a aproape 2.900 de euro). Pentru deschiderea unui astfel de cont clientii sunt taxati cu 300 de lei noi.

Reprezentantii firmei informeaza insa ca nu orice client care intra pe usa poate sa deschida un astfel de cont: „Acceptam astfel de conturi dupa ce reusim sa cunoastem foarte bine un client”. Aceasta pentru a cunoaste cat mai bine cat de mult este dispus sa riste clientul.

Oferta

Pentru cei cu bani

Acestei categorii de investitori i se adreseaza oferta mai multor SSIF-uri. Sumele sunt ceva mai mari. KD Capital Management accepta cea mai mica suma pentru deschiderea unui cont discretionar care se adreseaza investitorilor cu mai multi bani: 10.000 de euro.

La BCR Securities suma minima este de circa 14.300 de euro, la Confident Invest de 25.000 de euro, iar la Prime Tranzaction de 30.000 de euro. SSIF-urile isi taxeaza clientii cu comisioane pe tranzactii sau cu comisioane de succes, a caror valoare se negociaza.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Ovi Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.