Bursa pentru incepatori

Bursa, investitii bursiere, actiuni, obligatiuni, brokeri, piata bursiera, cu totii am auzit macar odata acesti termeni, fie ca ii intelegem sau nu.

Pentru unii termeni precum bursa, investitii, profit din dividende, actiuni, broker, etc. sunt termeni familiari cu care opereaza zi de zi si, in unele cazuri, le aduc un venit suficient incat nu mai au nevoie sa-si caute o sluja.

Pentru multi insa, sunt doar niste celebre necunoscute. Un fel de formule magice accesibile doar celor initiati.

Ce este Bursa si cum se tranzactioneaza actiunile?

Asa cum probabil stiti deja, o bursa este o piata speciala pe care se tranzactioneaza valori mobiliare (pe unele doar actiuni si obligatiuni cum e si cazul burselor romanesti), in functie de legile cererii si ofertei.

Regulile bursiere sunt influentate de organisme legale specifice fiecarui stat in parte. In cazul Romaniei principalul organism raspunzator de regulile bursiere este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (prescurtat CNVM).

In general tranzactiile bursiere (cumpararea si vanzarea de actiuni) sunt efectuate prin intermediari.

Acesti intermediari sunt societatile de brokeraj sau brokerii. In schimbul unui comision in functie de profitul realizat din investitii si al unor taxe de deschidere de cont, firmele de brokeraj efectueaza operatiuni bursiere in locul clientului (desigur in colaboarare cu acesta).

De ce am nevoie pentru a investi la bursa?

Trebuie sa stiti ca in calitate de persoana fizica, nu puteti tranzactiona in mod direct ci doar prin intermediul unei firme de brokeraj. La ora actuala sunt cateva zeci de firme acreditate care ofera astfel de servicii.

Atunci cand alegeti un broker asigurati-va ca este unul acreditat legal si face parte din Asociatia Bursei (toate firmele de brokeraj acreditate fac parte din aceasta asociatie) si interesati-va putin de reputatia si rezultatele din trecut (datorita internetului si a forumurilor de discutii este relativ usor sa va interesati de aceste aspecte inainte de a va incredinta banii brokerului respectiv).

Nu uitati sa luati in calcul si comisioanele. Brokerii nu lucreaza pe gratis… De regula comisioanele se gasesc pe site-urile firmelor de brokeraj.

Dar inainte de toate trebuie sa stiti ca Bursa este o piata extrem de volatila, unde riscurile sunt mari iar profiturile direct proportionale cu riscurile.

Suma minima ce poate fi investita difera de la un broker la altul. In prezent aceste sume incep de la 3 000 lei si ajunga pana la 10 000 lei. Deci nu sunt chiar pentru oricine dar cu putin efort orice roman din clasa medie poate deveni investitor la bursa.

Nu investiti decat banii pe care vi-i permiteti sa-i pierdeti!

Recapituland, ai nevoie de 3 lucruri pentru a putea deveni investitor incepator: un broker, o suma minima ce pleaca de la 3 000 si poate ajunge pana la 10 000 lei si cateva ore de documentare personala.

Cum se obtine profitul?

Principala modalitate de a obtine profit pe piata bursiera, in cazul majoritatii investitorilor, este de a revinde actiunile la un pret mai mare decat cel cu care le-a achizitionat.

Profitabilitatea actiunilor este strans legata de situatia financiara a societatii emitente. Daca societatea obtine profit atunci si investitorii pot spera la dividende iar pretul actiunilor este direct proportional cu profitul.

Daca dimpotriva, societatea merge in pierdere, sau profitul este in scadere, automat si pretul actiunilor scade.

Investitorii actioneaza de multe ori emotional, in „spirit de turma” si doar la auzul unor zvonuri bune sau rele, pretul actiunilor poate creste sau scadea, in functie de comportamentul investitorilor (daca e o cerere mare pentru acele actiuni, pretul lor creste iar daca dimpotriva, actionarii se ingramadesc sa-si vanda actiunile in urma unor zvonuri, pretul lor scade).

Pentru marii jucatori insa, profitul are mai multe fatete.

Poate fi realizat din vanzarea de actiuni (in cazul societatilor pe actiuni care „se vand” la bursa), din dividende – venituri periodice realizate din pastrarea actiunilor la societati profitabile, deoarece deveniti unul din proprietarii societatilor la care ati cumparat actiunile, deci meritati si o cota parte dein profit, proportionala cu procentul actiunilor detinute la compania respectiva – sau, in cazul investitorilor profesionisti, venitul vine oricum, indiferent daca actiunile scad sau cresc.

Acest lucru este posibil datorita experientei si aptitudinilor financiare care le permite sa speculeze in folosul lor orice fluctuatii ale bursei, atat ascendente cat si descendente.

Dar mai multe despre bursa si despre secretele ei in articolele viitoare.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Ovidiu Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.