Noi norme de transparență fiscală

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns marţi miniştrii de Finanţe din UE cu privire la noile norme în materie de transparenţă fiscală pentru toţi prestatorii de servicii care facilitează tranzacţiile cu criptoactive pentru clienţii rezidenţi în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pe baza unei propuneri a Comisiei, noile norme completează Regulamentul privind pieţele criptoactivelor (MiCA) şi Regulamentul privind transferurile de fonduri (TFR) şi sunt pe deplin coerente cu iniţiativa OCDE privind cadrul de raportare a criptoactivelor.

Impozitarea echitabilă şi eficace este esenţială pentru asigurarea veniturilor pentru serviciile şi investiţiile publice, creând în acelaşi timp un mediu de afaceri în care inovarea să poată prospera. Cu toate acestea, autorităţile fiscale nu dispun în prezent de informaţiile necesare pentru a monitoriza veniturile obţinute prin utilizarea criptoactivelor, care sunt uşor tranzacţionate la nivel transfrontalier. Acest lucru le limitează sever capacitatea de a garanta că impozitele sunt plătite efectiv, ceea ce înseamnă că cetăţenii europeni pierd venituri fiscale importante.

Directiva va îmbunătăţi capacitatea statelor membre de a detecta şi de a combate frauda fiscală, evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale, impunând tuturor furnizorilor de criptoactive cu sediul în UE – indiferent de dimensiunea lor – să raporteze tranzacţiile clienţilor care îşi au reşedinţa în UE. În plus, domeniul de aplicare al directivei actualizate a fost extins pentru a include obligaţiile de raportare ale instituţiilor financiare cu privire la moneda electronică şi monedele digitale ale băncii centrale, precum şi schimbul automat de informaţii privind deciziile fiscale anticipate cu aplicare transfrontalieră utilizate de persoanele fizice.

Noile cerinţe de raportare privind criptoactivele, moneda electronică şi monedele digitale ale băncii centrale vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Adoptarea finală a noilor norme va fi posibilă în momentul în care va fi disponibil avizul consultativ al Parlamentului European.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.