Puterea Secretelor

Am putea sa inlocuim titlul de mai sus cu „puterea informatiilor”? In mare parte da pentru ca la urma urmei secretele sunt tot o categorie de informatii, totusi secretele difera de informatiile obisnuite pentru ca sunt cunoscute de un grup relativ restrans de oameni. Sa zicem ca sunt niste informatii mai spaeciale sau altfel spus orice secret este o informatie dar nu orice informatie este un secret. Desigur exista secrete si secrete, unele nevinovate, altele terifiante, unele fara consecinte grave, altele cu implicatii profunde si asa mai departe.

Anumite secrete sunt atat de puternice incat pot schimba evolutia omenirii, asa cum au facut-o de cateva ori in istorie, pot aduce bogatii fabuloase, pot salva vieti, in fine, pot fi de o importanta capitala atat pentru individ cat si pentru o intreaga societate in ansablul ei. Mai jos veti vedea cum sunt posibile toate acestea.

Secrete  care te pot imbogati. De obicei este vorba de anumite informatii, stiute de foarte putini si care pot fi fructificate din punct de vedere financiar.

De exemplu ganditi-va la situatia ipotetica in care ati avea posibilitatea sa cunoasteti numerele ce urmeaza sa fie castigatoare la extragerile loto. Nu-i asa ca ar fi un secret care v-ar putea imbogati?

Ganditi-va cum ar fi daca acum cativa ani ati fi stiut in ce sa investiti, daca ati fi stiut cum urmeaza sa evolueze piata, daca dupa 1990 ati fi stiut cat de mult se vor aprecia in Romania proprietatile imobiliare, daca ati fi stiut de la inceput ce banci si fonduri urmeaza sa dea faliment si asa mai departe.

Ei bine, a existat un grup restrans de oameni care a cunoscut aceste secrete inca de la inceput. Oameni care au avut „informatii din interior”, care stiau cum se vor aprecia proprietatile imobiliare, care au stiut cum si in ce sa investeasca, etc. Nu intamplator multi dintre imbogatitii tranzitiei romanesti sunt fosti lucratori in Securitate, adica oameni care cunosteau niste secrete si informatii la care marea masa a populatiei nu avea acces.

Marii investitori ca Donald Trump sau Soros si altii din topurile Forbes, de asemeni isi datoreaza averea modului in care se folosesc de informatii pentru a face bani. Chiar daca in aceste cazuri poate e prea mult spus „secrete”, vorbim totusi de informatii care sunt transformate cu dibacie in bani! De regula (dar nu intotdeauna) aceste informatii sunt accesibile si publicului larg dar marea majoritate fie nu stiu sa le foloseasca fie nu au parghiile necesare.

Secrete  care pot schimba cursul istoriei. Istoria e plina de astfel de cazuri. Sa ne gandim numai la regimurile totalitare comuniste care se inconjurau de tot felul de mituri si minciuni pentru a ascunde niste secrete terifiante privind modul in care au ajuns la putere si la felul in care isi infrangeau adversarii politici.

Odata ce aceste secrete au iesit la iveala, astfel de sisteme totalitare au inceput sa se prabusasca precum un castel din carti de joc.

Ale secrete au fost folosite in istorie pentru a manipula, a domina si a insela, vorbim aici de mituri si secrete istorice folosite in scop propagandistic de anumite regimuri, de intelegeri secrete, departe de ochii opiniei publice (precum cea de la Yalta sau pactul Ribentrop-Molotov) etc.

Secrete care pot aduce puterea. Anumite informatii pot fi folosite in avantaj personal pentru a manipula, a domina a te impune, pentru a deveni un personaj carismatic si a fi un punct de reper pentru ceilalti.

Sa ne gandim doar la secretele unui iluzionist pe care le foloseste pentru a-si distra auditoriul si a castiga bani dar si la secretele unui hipnotizator sau ale unui manipulator de mase. Adica la acei oameni care stiu pe ce „butoane” sa apese pentru a ne insela rationamentul, perceptia asupra realitatii si in final pentru a ne convinge sa-i urmam.

Aceste instrumente secrete sunt folosite atat de psihologi terapeuti, de comedianti sau iluzionisti de circ, adica de personaje inofensive sau care vor chiar sa ne ajute, cat si de escroci, de dictatori sau lideri de secte obscure.

In concluzie, anumite secrete contin informatii foarte puternice, cu implicatii majore, unele e bine sa le cunoastem, altele e mai bine sa ramana cunoscute doar de un grup restrans de oameni responsabili insa ceea ce e de retinut este faptul ca intr-adevar informatia inseamna putere, mai ales in zilele noastre in care viteza cu care circula informatia este mai mare decat oricand.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.