Locul potrivit

Multi proprietari ai unor afaceri mici (si in special in online) evita sa isi defineasca nisa, sa aleaga o categorie din piata pentru afacerea lor si sa se concentreze pe ea. Prefera in schimb sa atace mai multe nise in acelasi timp argumentand ca isi pastreaza astfel deschise mai multe optiuni. De multe ori au impresia ca daca se concentreaza pe o anumita nisa isi taie singuri oportunitatile si pierd foarte multi potentiali clienti.

Americanii au o vorba ce rezuma foarte bine aceasta strategie de a alerga dupa mai multi iepuri in acelasi timp: „daca toti sunt clientii tai atunci nimeni nu e clientul tau”.

Adevarul e ca atunci cand ai ales o nisa bine definita si stii de la inceput carui segment de piata te adresezi, iti este mult mai usor sa iti conduci afacerea si sa ajungi o autoritate in domeniul tau decat daca ai incerca sa fii cel mai bun in domenii diferite.

Concentrarea pe o singura nisa iti ofera mai mult control asupra afacerii, te ajuta sa te focusezi, iti permite sa iti cunosti foarte bine clientela si multe alte beneficii care ti-ar scapa printre degete daca ai incerca sa vinzi „de toate pentru toti.

Un alt beneficiu important al specializarii pe o anumita nisa, este faptul ca vei sti exact unde sa iti faci reclama. Vei sti exact unde ti se duc banii in campaniile de promovare, vei avea un top de cuvinte cheie bine definite si o clientela targhetata.

Insa cel mai important beneficiu mi se pare posibilitatea de a face performanta intr-o nisa unde concurenta este slaba sau chiar inexistenta. E greu sa concurezi cu branduri puternice dar daca reusesti sa gasesti o nisa neexploatata sansele de a ajunge in top cresc considerabil. E valabil si pentru afacerile clasice si pentru afacerile online.

Ca fapt divers, ati observat ca toate marile companii actioneaza intr-un segment de piata bine definit? De la Coca-Cola pana la Samsung, toate opereaza pe nise bine stabilite si nu incearca sa fie buni la toate ci doar pe segmentul de piata caruia se adreseaza produsele lor.

Daca beneficiile specializarii pe nisa sunt evidente, mult mai complicata este alegerea nisei in sine. Chiar si marile companii au avut crize de identitate nestiind uneori pe ce anume sa se concentreze. Un mic antreprenor aflat la inceput de drum, ar trebui sa ia in considerare urmatoarele elemente in procesul de alegere al nisei pentru afacerea sa:

Pasiunile

E mult mai usor sa iti construiesti afacerea in jurul a ceea ce stii deja sa faci si a ceea ce te pasioneaza. Categoria de pasionati din care tu insuti faci parte va deveni piata ta, isi cunosti bine, stii ce asteptari au, ce dificultati intampina, esti unul de-al lor.

Cunostintele

Ai cunostintele necesare atacarii nisei respective? Stii totul despre cum se conduce o astfel de afacere? Partea bune este ca, spre deosebire de pasiuni, cunostintele se pot dobandi in timp in mod voluntar pe cand pasiunile nu prea le poti controla, este se dezvolta de la sine.

Partenerii

Un alt element important (de care multi fac abstractie) sunt partenerii de afaceri (care pot fi membri ai familiei sau prieteni). Sunt ei pe aceeasi lungime de unda cu tine? Sunt la fel de pregatiti ca tine pentru a dezvolta o afacere pe nisa aleasa? Afacerile sunt un joc de echipa, e greu sa concurezi de unul singur, consultati-va si alegeti nisa potrivita pentru echipa voastra.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.