10 Lucruri pe care probabil nu le stiai despre bani

Descopera zece lucruri pe care aproape sigur nu le stiai despre bani.

Unde a fost emisa bancnota de un milion? Dar cea de o suta de trilioane? Unde au aparut primele banci si care este valoarea tuturor banilor din lume?

Credeai ca stii totul despre bani? Acum ai ocazia sa-ti verifici aceste cunostinte si eventual sa te alegi cu altele noi.

Iata mai jos 10 lucruri interesante despre bani dar pe care foarte putini le cunosc.

Prima bancnota de hartie a fost folosita in China dinastiei Tang (de la 618 la 907, d. Hs.), cu aproape 800 de ani inate de aparitia primelor bancnote de hartie in Europa in sec. XVII.

Insa numarul mare de bancnote fara acoperire emise de imparati in momente de criza financiara, au dus la subminarea economiei si a increderii in bancnote. Acestea au fost in final interzise in 1455, revenindu-se la monedele de metal care aveau acoperire in aur si argint.

Banii sunt murdari, la propriu! Un raport din 2002 a scos la iveala ca 94% dintre bancnotele de dolari supuse unui test, erau pline de stafilococi si alte agenti patogeni.  Explicatia e simpla: banii circula prin mii de maini, in tot felul de medii, de la spelunci frecventate de betivi si oameni ai strazii, pana la medii cu grad ridicat de toxicitate, spitale, WC-uri publice si asa mai departe.

Mai mult, majoritatea bancnotelor de dolari au urme de cocaina pe ele, datorita traficantilor de droguri care ii folosesc in tranzactiile lor.

Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii, este persoana al carei chip apare cel mai frecvent pe bancnotele si monedele din intreaga lume.

 

Regina este suveranul a peste 30 de tari de pe mapamond iar chipul ei apare pe 33 de valute, de la lira sterlina pana la dolarul canadian sau cel australian.

Simbolul dolarului vine de la… pesos. Pesos-ul este moneda utilizata in tarile din America Latina si isi are originea in pessos-ul spaniol, o moneda utilizata in sec. XIX.

Initial simbolul $ desemna pesos-ul spaniol si era o abstractizare a literelor suprapuse P si S (de la pesos si de la Spania).

Ulterior simbolul va fi sinonim cu banii iar din 1875 va aparea si pe moneda americana, de unde va fi popularizat apoi in intreaga lume.

Bancnota de un milion de lire sterline, a fost emisa in 1948 de Banca Angliei si a avut o viata foarte scurta, de doar cateva luni.

Bancnota a fost destinata doar uzului guvernamental, fiind folosita in cadrul Planului Marshal de reconstructie a Europei dupa Al Doilea Razboi Moldial.

Dar faptul ca a fost scoala din uz acum aproape 65 de ani, nu inseamna ca acum nu mai valoreaza nimic.

Datorita faptului ca aceste bancnote au fost emise intr-o serie foarte limitata si si mai putine au ajuns in mana publicului larg, ele sunt azi foarte apreciate pe piata de numismatica. O astfel de bancnota s-a vandut la o licitatie in 2008 cu suma de 120 000 de dolari americani.

Totusi bancnota de un milion nu este cea mai mare bancnota cu valoare nomimala care a circulat vreodata.

Cea mai mare bancnota cu valoare nominala a fost emisa in Zimbabwe, tara cu cea mai mare inflatie din lume, 234 000 000%. Aici a circulat bancnota de 100 de trilioane (1, urmat de 14 zerouri).

La cateva luni dupa aceasta inflatie unica in lume, guvernul lui Mugabe (un fel de Ceausescu al lor) a permis si folosirea de valuta straina (interzisa in tara pana la acea data) in efectuarea tranzactiilor, ceea ce a mai taiat din inflatia monetara.

Zimbabwe are o economie autarhica, un fel de experiment social sinistru pus in practica de regimul despotic al dicatorului Robert Mugabe.

 Primele sisteme bancare au aparut pe langa templele antice, acum circa 4 000 de ani, in Mesopotamia, in jurul Babilonului, la popoarele semite de acolo (stramosii evreilor).

Pe atunci nu existau bani propriuzisi, deci primele banci nu operau cu bancnote si monede ci cu niste obiecte standardizate, cu o grutate stas, din argint, care tineau loc de bani si care se numeau sicli.

Preotii templelor babiloniene ofereau imprumuturi persoanelor fizice, percepeau dobanda si ofereau dobanda la depozite.

Valoarea nominala toata a dolarilor, adica toate bancnotele si monedele care circula la ora actuala, se ridica la cifra de 829 de miliarde dolari.

Dintre acestea, doua treimi se afla in banci si depozite din afara SUA.

Insa valoareala a tuturor banilor din lume, este estimata la aprox. 47 000 de miliarde de dolari. Insa si mai putini stiu ca doar o mica parte din aceasta suma se regaseste si in masa monetara reala. Asta pentru ca:

Banii virtuali sunt mai multi decat banii fizici. Cu alte cuvinte, banii virtuali, din conturile bancare, exista doar pe hartie in proportie de aproape 90% si doar 10% au acoperire reala si in masa monetara.

Asta datorita faptului ca aceiasi bani figureaza in contabilitatile mai multor entitati, la unii sub forma de credite, la altii sub forma de depozite. Pentru mai multe despre acest subiect urmariti acest articol.

Leul românesc s-a nascut in 1867. Numele monedei noastre este luat dupa talerii olandezi din sec. XVII, care au circulat si pe aici, si care aveau gravati pe revers un leu.

La propunerea lui Heliade Radulescu, moneda nationala ar fi trebuit sa se numeasca „român”, dupa modelul francului francez, Parlamentul a respins insa aceasta denumire la sesizarea unui deputat care a atras atentia ca pot aparea situatii penibile, si a dat ca exemplu un caz ipotetic in care, la un targ de vite, cineva ar putea intreba:  „cati români costa un bou?”.

Acest argument a fost decisiv pentru impunerea denumirii de „leu”.

In 1881, vecinii de la sud, bulgarii, au adoptat si ei o moneda nationala, Leva, care in traducere inseamna tot „leu”, denumire inspirata de aceiasi taleri olandezi medievali care au circulat in aceasta regiune in evul mediu.

Banii in sine nu au mare valoare, ei sunt doar bucati de metal si hartie folositi in mod conventional pentru efectuarea de tranzactii. Puterea lor este direct proportionala cu increderea care li se acorda.

Mai mult, banii sunt doar o idee, nu ii subestima dar nici nu le da o valoare mai mare decat au in realitate pentru ca asa cum spune un proverb francez, banii sunt un bun servitor dar un foarte crud stapan.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. artomix Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.