Frig glacial pentru masinile autonome la Bursa

Valorile bursiere ale startup-urilor specializate in masini autonome se topesc ca zapada la soare.

Cifrele sunt absolut cataclismice. Intr-o nota publicata recent, Joanna Glasner, analist financiar la Crunchbase, prezinta o stare infricosatoare a valorilor bursiere ale startup-urilor specializate in sistemele de condus autonom.

Din cele 14 companii analizate in ultimii doi ani, scaderea valorii inregistrate este de 81%, adica numai putin de 40 de miliarde de dolari. La nivel global, valorizarea a trecut astfel de la 51 de miliarde de dolari de la introdcerea la Bursa la 9,16 miliarde de dolari in ziua de azi.

Masina autonoma mai are un viitor?

Unele cazuri sunt mai speciale cu siguranta, spre exemplu Embark Techologies care dezvolta tehnologii de camioane dotate cu condusul autonom si a caror valoare a scazut la 97%. De cealalta parte, Quanergu Systems, o societate care propune senzori LiDAR extrem de utili pentru acest sector, a avut parte de o scadere la Bursa de 99%.

Aceste cifre sunt impresionante insa analistii invart cutitul in rana si fac o comparatie: este ca si cum pretul locuintei tale californiene de un milion de dolari ar scadea in doar cateva luni la suma de 30 000 de dolari. Este destul de catastrofic.

Cum se poate explica aceasta situatie?

In urma cu cativa ani, lucrurile stateau cu totul si cu totul altfel, masinile autonome se bucurau de un succes imens. Elon Musk a prezis de altfel ca un milion de taxiuri robot, fara personal la volan se vor afla pe sosele pana la sfarsitul anului 2020. Insa aceasta profetie nu s-a mai indeplinit. De fapt, numeroase sunt promisiunile care nu au mai fost tinute. Din contra, au aparut o multime de probleme si am vazut limitele acestor tehnologii. Concluzia este ca mai avem inca nevoie de multi ani pentru a dispune de sisteme cu adevarat fiabile.

Sursa: https://www.presse-citron.net/froid-glacial-pour-les-voitures-autonomes-en-bourse/

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.