Beneficiile pe care le ofera metodele moderne de diagnostic medical

Screenshot 2022-10-19 19.13.31Stabilirea diagnosticului este o etapa cruciala in tratamentul oricarei afectiuni, precizia si rapiditatea acestuia influentand semnificativ prognosticul unui pacient. Din fericire, datorita progreselor medicinei, medicii au astazi acces la numeroase metode moderne de diagnostic, ale caror beneficii nu pot fi contestate. Continua sa citesti pentru a afla care sunt acestea.

Permit stabilirea unui diagnostic precis

Exista o multime de teste si investigatii cu ajutorul carora medicii pot vedea ce se intampla in interiorul corpului tau si pot stabili cu precizie de ce afectiune suferi si cat de grava este aceasta. Sa luam, de exemplu, angiografia coronariana, o procedura la care se apeleaza atunci cand se doreste obtinerea unor imagini detaliate ale arterelor coronare. Avantajul angiografiei coronariene este acela ca permite nu doar depistarea eventualele blocaje ale arterelor, ci si localizarea si stabilirea severitatii acestora. Acest lucru face posibil diagnosticul precis al bolii coronariene sau al altor probleme ale vaselor de sange.[1]

Fac posibila depistarea precoce a unei afectiuni

Un alt avantaj al metodelor moderne de diagnostic medical este acela ca permit depistarea unei afectiuni inca din stadiile sale incipiente, cand, de regula, este mai usor de tratat si prognosticul este mai bun. Mamografia, de exemplu, poate ajuta la depistarea cancerului de san inainte ca primele simptome sa apara si la reducerea mortalitatii in randul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 74 de ani.[4]

Sunt nedureroase

Multe dintre procedurile de diagnostic folosite in prezent sunt non invazive sau minim invazive. Asta inseamna ca tu nu vei simti nicio durere pe parcursul efectuarii acestora. Unul dintre numeroasele exemple pe care le-am putea oferi este cel al ecografiei. Aceasta investigatie poate furniza informatii esentiale pentru diagnosticul a numeroase afectiuni, dar, desi exista mai multe tipuri de ecografii, cele mai multe dintre acestea presupun, pur si simplu, aplicarea unui gel special pe zona ce se doreste a fi examinata, apasarea unui dispoziv mic numit transductor pe piele si miscarea acestuia pentru a obtine imagini din diferite unghiuri.[3]

Prezinta mai putine riscuri

Orice procedura medicala presupune anumite riscuri, dar in cazul metodelor moderne de diagnostic numarul lor este mult mai mic.  Investigatiile imagistice, de exemplu, permit medicilor sa vada in interiorul corpului uman fara a fi necesara efectuarea de incizii. Acest lucru reduce riscul aparitiei unor infectii sau altor complicatii asociate de obicei cu procedurile invazive si reduce timpul de recuperare necesar. In cazul anumitor proceduri, nu este necesara nici macar anestezia locala si iti vei putea relua activitatile normale imediat dupa efectuarea acestora.[2]

Permit tratarea rapida a eventualelor probleme de sanatate

Datorita rapiditatii cu care se stabileste diagnosticul, eventualele afectiuni medicale pot fi tratate mult mai repede. De fapt, anumite proceduri de diagnostic, cum este si angiografia coronariana, despre care am vorbit mai sus, permit tratarea problemei in cursul aceleiasi interventii. In cazul acestei proceduri, daca se constata existenta unor blocaje ale arterelor, se poate interveni imediat pentru largirea zonei ingustate prin efectuarea unei angioplastii coronariene cu balon si stent.[1]

Ajuta la reducerea costurilor tratamentelor medicale

Stim cu totii ca unele tratamente pot fi foarte costisitoare, fie ca este vorba de medicamente sau de proceduri chirurgicale. Multe boli pot fi insa tratate mai usor daca sunt depistate devreme, ceea ce, datorita metodelor moderne de diagnostic, este posibil. In plus, multe investigatii nu necesita spitalizare sau durata acesteia este scurta si nici o perioada lunga de recuperare. Luate impreuna, toate acestea contribuie la reducerea cheltuielilor medicale.

Medicina a evoluat si continua sa evolueze intr-un ritm accelerat. Unul dintre numeroasele avantaje ale medicinei moderne este acela ca a facut posibila diagnosticarea precisa si rapida a numeroase afectiuni, lucru care, dupa cum am vazut mai sus, are numeroase beneficii. Oricat de vagi ar fi simptomele tale, daca ai probleme de sanatate, medicii pot identifica mult usor cauza acestora si te pot ajuta sa beneficiezi de tratamentul potrivit mult mai repede.

Bibliografie:

  1. “Coronary Angiography: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” gov, 2022, medlineplus.gov/ency/article/003876.htm. Accessed 4 Oct. 2022.
  2. “Diagnostic Imaging.” gov, National Library of Medicine, 2016, medlineplus.gov/diagnosticimaging.html. Accessed 4 Oct. 2022.
  3. “Ultrasound – Mayo Clinic.” org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/ultrasound/about/pac-20395177#:~:text=Diagnostic%20ultrasound%2C%20also%20called%20sonography,variety%20of%20diseases%20and%20conditions.. Accessed 4 Oct. 2022.
  4. “What Cancer Screening Tests Check for Cancer?” National Cancer Institute, Cancer.gov, Feb. 2022, www.cancer.gov/about-cancer/screening/screening-tests. Accessed 4 Oct. 2022.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.