Scurta introducere in misterele telepatiei
Ti s-a intamplat vreodata sa te gandesti la cineva pentru ca imediat dupa aceea sa primesti un telefon chiar de la persoana respectiva?
Ai avut o presimtire rea, un feeling, despre cineva, ca mai apoi sa auzi ca a avut un accident sau ca a trecut printr-o situatie nefericita?
In fine, te-ai gandit la cineva cu care nu te-ai mai intalnit de ani de zile dar care brusc iti iese in cale?
Toate aceste situatii de mai sus, intalnite in viata de zi cu zi, fac parte din fenomenul numit telepatie mentala.
Ce este telepatia mentala?
Cuvantul „telepatie”, vine din greaca veche, de la „tele”=distanta si „apathe”=senzatie, sentiment. In traducere libera ar insemna : a simti de la distanta, insa pe intelesul tuturor, telepatia inseamna comunicare non-verbala, cu puterea mintii.
Chiar exista asa ceva?
Cand vine vorba de telepatie, ea se afla la granita dintre stiinta si mit si asta datorita faptului ca lumea medicala este impartita in doua. O parte dintre specialisti sustin existenta telepatiei, pe cand cealalta parte o neaga si o pune pe seama coincidentei.
S-au facut chiar experimente pentru a dovedi existenta telepatiei, insa de fiecare data grupul scepticilor a ridicat obiectii privind metodologia folosita in experimente.
Fiecare individ isi poate face insa o idee despre existenta sau inexistenta acestui fenomen in functie de experientele personale traite.
Personal cred ca acest fenomen exista iar principalul argument il constituie gemenii monozigoti.
Adeseori astfel de gemeni traiesc experiente aparent inexplicabile. Fenomenul mai este numit si efectul gemenilor.
Cand unul dintre ei sufera dintr-o cauza foarte precisa, celalat sufera pur si simplu din empatie. Uneori chiar rostesc cuvintele in acelasi timp, ca si cum ar imparti acelasi creier.
Acest fenomen este unul din misterele medicale inca neelucidate iar daca este posibil intre anumite categorii de gemeni monozigoti, de ce nu ar fi posibil si intre alte categorii de indivizi?
Cum se explica atunci legaturile speciale intre mama si copil daca nu tot apeland la teoria telepatiei?
Cu totii stim ca legatura dintre mama si copil este unica si speciala, mergand uneori pana acolo incat, in anumite cazuri, putem vorbi de sentimente si presimtiri materne ce nu pot fi explicate in baza cunostintelor psihologice de pana acum.
Cum s-ar explica acest fenomen?
Telepatia a inceput sa fie observata si studiata in sec. XIX, printre cei mai pasionati cercetatori in acest domeniu numarandu-se Frederic William Henry Myers, fondatorul Societatii de Studii Psihice, o prestigioasa institutie non-profit din Marea Britanie sau Melanie Klein (1882- 1960).
De numele psihologului britanic Melanie Klein se leaga conceptul de simbioza psihologica. Acest concept afirma ca anumite persoane impart anumite sfere ale subconstientului, adica impart aceleasi ganduri si senzatii, fara sa isi dea seama care sunt ale lor si care ale persoanei cu care se afla in aceasta simbioza psihologica. Fenomenul s-ar petrece intre mama si copil, ar incepe atunci cand copilul se afla in stadiul de fat si ar continua pana la varste fragede, dar si intre anumite categorii de gemeni.
Conceptul de simbioza psihologica este o incercare stiintifica de a explica fenomenul telepatiei.
S-au incercat si alte explicatii, cum ar fi cea propusa de William Crookes (1832-1919), numita teoria vibratiei. Conform ei, telepatia apare atunci cand creierul emite anumite vibratii puternice, capabile sa se transmita prin eter, intr-un mod similar undelor radio, si sa ajunga astfel de alte creiere umane ce ar juca rolul de receptori.
De atunci s-au tot facut experimente si studii si s-au scris zeci de carti despre telepatie.
Din experimentele realizate pana in prezent, se pare ca persoanele foarte sensibile si emotive, sunt inclinate sa aiba mai multe experiente telepatice decat restul.
S-ar parea asadar, ca unii dintre noi suntem mai telepatici decat altii :).
Anumiti psihologi sustin ca cei care traiesc mai aproape de natura au acest al 6 lea simt mai dezvoltat decat cei care traiesc inconjurati de tehnologie.
Fenomenul s-ar datora unei activitati cerebrale mai intense a omului privat de avantajele tehnologiei, decat a omului modern, obistuit sa obtina totul de-a gata, fara sa-si mai puna mintea la contributie.
Aceasta teorie sugereaza faptul ca in trecut oamenii erau mult mai sensibili si experimentau mai des telepatia mintala decat omul modern al zilelor noastre.
Se poate gasi chiar si o explicatie din punct de vedere teologic.
Omul a fost initial inzestrat de Dumnezeu cu puteri mai mari decat cele pe care le are azi si cu capacitatea de a evolua perpetu, insa din pricina pacatului adamic, omul si-a pierdut aceasta stare si s-a plafonat.
Chiar si in zilele noastre exista in unele manastiri duhovnici apreciati despre care se spune ca au anumite daruri cum ar fi acela de a citi mintile celor cu care stau de vorba.
Indiferent de originea si explicarea acestui fenomen fascinant al telepatiei, pana la urma totul se reduce mai mult la experientele personale, traite si mai putin la ce am citit fiecare despre acest subiect. In functie de ele, ne impartim in sceptici si in sustinatori ai telepatiei.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.