Foamete in 2011?

Desi poate parea ciudat sa vorbim despre foamete in sec. XXI, in era internetului si a gadgeturilor, iata ca anul 2011 incepe cu o veste proasta: lumea intreaga se afla in fata unei crize alimentare cat se poate de serioasa. Cum s-a ajuns aici?

Cauzele scumpirii globale a alimentelor sunt multiple, atat economice, cat si climatice. Criza economica a taiat subventiile pe care guvernele le acordau pana acum pentru agricultura, in paralel schimbarile climatice din ultimii ani (inundatii, secete, alunecari de teren, grindina sau ger naprasnic) au afectat serios culturile agricole, de asemeni populatia Globului se afla in continua crestere ceea ce se traduce prin mai multe guri de hranit. Toate aceste elemente coroborate vor duce in 2011 la o scumpire importanta a cosului zilnic.

Asa cum era de asteptat cei mai afectati sunt saracii planetei, deja in Africa sau America de Sud au loc chiar in aceste zile violente de strada cauzate de foamete, mai precis de scumpirea alimentelor pe care cei din patura de jos nu si le mai permit, vorbim aici de alimente de baza ca painea, zaharul sau uleiul.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie atrage atentia ca acesta este doar inceputul crizei alimentare globale.

Nici Romania nu va fi ocolita de aceste tendinte, deja producatorii anunta o scumpire a pretului painii cu aproximativ 15%.

Un lucru este cert, agricultura va ramane o sursa importanta de venit pentru acei producatori care reusesc sa produca mult si ieftin, contextul le este favorabil, populatia creste, terenul agricol e relativ constant sau chiar in scadere (daca ne gandim ca in Romania sute de hectare de teren agricol sunt lasate in paragina).
Romania are un potential agricol urias, pacat ca au trecut mai bine de doua decenii de la revenirea la o economie de piata si nu reusim sa il exploatam, ar putea fi solutia salvatoare pentru economia nationala.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.